Covid-19| Medicii români se așteaptă la un al treilea val. Arafat știe că „lumea s-a săturat”, dar „trebuie să respectăm regulile în continuare”

Covid-19| Medicii români se așteaptă la un al treilea val. Arafat știe că „lumea s-a săturat”, dar „trebuie să respectăm regulile în continuare”

Majoritatea țărilor europene au înregistrat deja creșteri semnificative ale numărului de cazuri noi, provocate în special de noua tulpină britanică. Medicii din România se așteaptă să urmăm aceeași tendință, ținând cont că noua variantă a fost deja depistată în mai multe regiuni din țară.

Ieri au fost raportate aproximativ 3.400 de cazuri noi, cea mai mare cifră din ultimele cinci săptămâni. Medicul Adrian Marinescu spune că urmează un al treilea val, dar nu va avea aceeași amploare ca valul 2: „Eu nu cred ca va fi exact ca valul 2. Nu de asemenea impact. Probabil că vor fi cresteri, cum se întâmplă deja în Europa, dar vor fi creșteri tinute sub control pentru că avem experiență acum”.

Scenariul este susținut și de Adriana Pistol, directoarea Institutului Naţional de Sănătate Publică, care consideră că numărul de cazuri poate fi controlat dacă „măsurile existente în acest moment sunt respectate, iar vaccinarea se accelerează”.

Autoritățile se pregătesc de noul val, încercând să-l evite, potrivit declarațiilor șefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat. Măsurile de prevenție ar trebui respectate până ajungem într-o situație asemănătoare cu cea a Israelului, unde o proporție mare a populației a fost vaccinată, spune el.

În primul rând pregătirea este prin a evita apariţia valului 3, prin respectarea regulilor, respectarea purtării măştii, respectarea măsurilor care sunt recomandate la acest moment şi vedem că e greu. Lumea clar că s-a săturat. În acelaşi timp, văzând că suntem într-o situaţie relativ bună măcar cu stabilitate la acest moment, mulţi cred că s-a terminat. Noi încercăm să atragem atenţia tuturor că situaţia nu s-a terminat, poate să se înrăutăţească din nou şi din cauza asta trebuie să respectăm regulile în continuare până avem un număr suficient de oameni vaccinaţi, aşa cum a făcut, de exemplu, Israelul”, a spus Arafat la Antena 3.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook