Covid-19| Ivermectina, medicamentul cu eficiență de până la 90%, ignorat de autoritățile din domeniul medical

Covid-19| Ivermectina, medicamentul cu eficiență de până la 90%, ignorat de autoritățile din domeniul medical

În ultimele săptămâni, mai multe studii clinice controlate randomizate (ECA) au ajuns la concluzia că ivermectina este eficientă ca tratament pentru Covid-19.

Această moleculă antiparazitară cu spectru larg, utilizată în special pentru a lupta împotriva scabiei, salvează vieți în orice stadiu al bolii și pare a fi mai eficientă în profilaxie sau tratament timpuriu.

Potrivit unei „meta-analize” a tuturor studiilor cunoscute pe pacienți spitalizați, tratamentul cu ivermectină în spital reduce riscul de mortalitate cu un factor de 3 sau chiar 6 dacă ne limităm la studii randomizate, mai puțin părtinitoare. Găsești studiul aici.

Există o prejudecata de indicație care ar putea explica de ce tratamentul pare mai puțin eficient în studiile observaționale comparativ cu studiile randomizate (reducerea riscului cu un factor „de doar” 2, în loc de 6). Acest lucru se datorează faptului că ivermectina este adesea prescrisă celor mai expuși riscului sau celor cu forme grave. O altă posibilă explicație: unele RCT (Randomized Controlled Trials) ar putea fi de calitate slabă.

Dar, în ciuda limitărilor unora dintre aceste studii, rezultatele sunt extrem de robuste. Într-adevăr, prin efectuarea unei analize de sensibilitate, prin eliminarea oricărei perechi de studii, rezultatul obținut rămâne semnificativ în toate cazurile. Concret, chiar și eliminând două studii (cele mai favorabile ivermectinei) rezultatele sunt încă foarte semnificative:

În cel mai rău caz, chiar dacă nu luăm în considerare cele două studii favorabile, ivermectina reduce mortalitatea cu 25%.

Datele științifice arată, de asemenea, că ivermectina este mai eficientă în tratamentul precoce și mai ales în profilaxie.

Următoarea meta-analiză include toate studiile de profilaxie (post și pre-expunere) și arată o reducere a riscului de infectare de aproximativ 90% – eficacitatea este comparabilă cu vaccinurile.

Studiile la animale confirmă eficacitatea și descriu mecanismele de acțiune ale ivermectinei.

De exemplu, cel al lui Dias de Melo (al Institutului Pasteur), arată că efectul pozitiv al ivermectinei asupra simptomelor COVID nu este explicat de efectul antiviral (nesemnificativ), ci mai ales prin efectul său imunomodulator, prin scăderea raportului IL6 / IL10 în plămâni. Un alt exemplu este studiul efectuat la Institutul Pasteur de Montevideo, care demonstrează un efect semnificativ asupra încărcăturii virale și protecției ficatului în tratamentul precoce.

Aceste studii duc la concluzia că este urgentă necesitatea generalizării acestui tratament și inițierea acestuia în regim ambulatoriu, în special pentru cei cu cel mai mare risc. Echilibrul risc / beneficiu este foarte clar în favoarea ivermectinei. Ivermectina este cunoscută din 1975. Acest tratament a fost utilizat de peste 3,5 miliarde de ori la nivel mondial (împotriva scabiei, orbirii fluviale și a malariei) cu efecte secundare rare, bine cunoscute și controlate.

Potrivit OMS, ivermectina este sigură și poate fi utilizată pe scară largă.

Mulți medici brazilieni au utilizat ivermectina încă de la începutul pandemiei, precum profesorul Suassuna, un renumit specialist în boli infecțioase, și dr. Fornaro, care au tratat cu succes sute de pacienți cu acest medicament. Dr. Fornaro ne spune:

„Am tratat peste 50 de pacienți fără complicații și niciunul nu a trebuit să meargă la spital cu forme severe de Covid”.

Într-un studiu publicat recent, intitulat „Revizuirea noilor dovezi care demonstrează eficacitatea ivermectinei în profilaxia și tratamentul COVID-19”, Dr. Pierre Kory scrie:

În ciuda listei în creștere a terapiilor eșuate pentru tratamentul COVID-19, grupul doctorului Kory a descoperit recent că ivermectina, un medicament antiparazitar, are proprietăți reale, antivirale și antiinflamatoare foarte puternice împotriva SARS- CoV-2 și COVID-19. Această concluzie se bazează pe un număr tot mai mare de rezultate ale studiului care demonstrează eficacitate, nu numai în modele in vitro și la animale, ci și în numeroase studii clinice randomizate, controlate și observaționale. S-au observat îmbunătățiri semnificative în rezultatele clinice atunci când ivermectina este utilizată nu numai ca agent profilactic, ci și la formele ușoare, moderate și chiar severe.

Sursa: France Soir

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook