Covid-19: Harta care dovedește că virusul va avea apariții sezoniere

Covid-19: Harta care dovedește că virusul va avea apariții sezoniere

-Cercetătorii au reușit să creeze o hartă dinamică care arată sezonalitatea coronavirusului. Prin urmare, ar putea ajuta la anticiparea răspândirii acestuia.

-Opt orașe mari, aflate pe o banda de latitudine nordica între 30° si 50 °, cu temperaturi similare și o răspândire semnificativă a Covid-19 (de la Vest la Est: Seattle, Statele Unite; Madrid, Spania; Paris, Franța; Milano, Italia; Qom, Iran; Wuhan, China; Daegu, Coreea de Sud; Tokyo, Japonia) au fost comparate cu 42 de orașe care nu au fost sau au fost ușor afectate de pandemie.

-Studiul arată că SARS-CoV-2 ar putea deveni o infecție respiratorie virală sezonieră, cum sunt gripa și infecțiile respiratorii virale ușoare.

Studiul a fost realizat de specialiști în sănătate publică de la Universitatea Maryland din Baltimore. Posibilitatea ca virusul să devină sezonier a fost discutată în mod repetat de la începutul pandemiei. Profesorul Marc Lipsitch de la Universitatea Harvard din Boston, specialist în epidemiologia bolilor infecțioase, chiar ar fi presupus acest lucru de la începutul pandemiei, avansând ideea conform căreia SARS-CoV-2 ar deveni o infecție respiratorie virală sezonieră, cum sunt gripa și infecțiile respiratorii virale ușoare (răceli și rinofaringite ale sezonului rece).

Mark Lipsitch probabil nu cunoștea în luna martie că o mare parte a populației va fi protejată de fapt împotriva CoVid-19, din cauza imunității încrucișate cu mai multe coronavirusuri respiratorii ușoare (alfa coronavirus și beta coronavirus ca SARS-CoV-1, SARS-CoV-2 și MERS-CoV).

Dacă observăm curba spitalizărilor pentru cazuri de CoVid-19 în Franța, aceasta este edificatoare (datele provin de la Institutul de sănătate publica din Franța și sunt afișate în timp real pe site-ul insitutului). Este una dintre cele mai relevante și mai interesante curbe deoarece se referă la persoane care sunt spitalizate și confirmate pozitiv prin test biologic. Începe în prima săptămână a lunii martie, are un vârf în jurul datei de 15 aprilie, apoi intră treptat în regresie.

Este surprinzător faptul că nimeni nu vorbește despre această curbă, care este totuși indicatorul cheie al epidemiei din Franța. Data de 12 iunie este inclusă. Putem vedea clar că începutul ieșirii din izolare, pe 11 mai, nu a schimbat nimic în forma acestei curbe. Evident, situația este sub control și (primul) val se va încheia gradual.

Forma acestei curbe poate sugera o sezonalitate a CoVid-19. Această evoluție nu este unică pentru Franța; s-a observat în țările cu un climat temperat care au luat măsuri de prevenție de același tip.

Cercetătorii din Baltimore au examinat datele climatice din 50 de orașe din întreaga lume cu sau fără o răspândire semnificativă a CoVid-19. Opt orașe mari, cu o densitate mare a populației și o răspândire semnificativă a CoVid-19 (de la Vest la Est: Seattle, Statele Unite; Madrid, Spania; Paris, Franța; Milano, Italia; Qom, Iran; Wuhan, China; Daegu, Coreea de Sud; Tokyo, Japonia) au fost comparate cu 42 de orașe care nu au fost sau au ușor afectate de pandemie. Datele au fost colectate de la începutul lunii ianuarie până pe 10 martie 2020.

Rezultatele studiului

Cele opt orașe enumerate mai sus sunt situate pe aceeași bandă de latitudini, între 30 și 50 de grade latitudine nordică.

Aceste opt orașe au condiții climatice similare, cu temperaturi medii la 10 martie 2020 între 5 și 11°C, combinate cu umiditate specifică scăzută (3 până la 6 g/kg) și umiditate absolută scăzută (4 până la 7) g/m3).

De exemplu, în timp ce Wuhan, China (30,8 grade latitudine nordică) a înregistrat 3.136 de decese și 80.757 de cazuri, Moscova, Rusia (56,0 grade latitudine nordică), au înregistrat 0 decese și 10 cazuri, în timp ce Hanoi, în Vietnam (21,2 grade latitudine nordică), a înregistrat 0 decese și 31 de cazuri.

Ai mai jos harta pe care acești cercetători au realizat-o. Fâșia latitudinilor izoterme (5 până la 11 ° C) este colorată în verde, între două linii roșii; vedem că latitudinea acestei benzi variază, datorită factorilor climatici specifici fiecărei regiuni a lumii; dar rămâne destul de bine definită.

Cele opt orașe în cauză sunt indicate printr-un cerc alb (de la vest la est: Seattle, Madrid, Paris, Milano, Qom, Wuhan, Daegu, Tokyo).

Harta temperaturilor mondiale în intervalul ianuarie – februarie  2020

Ce comportament al virusului putem deduce?

Întrucât alte boli infecțioase respiratorii virale sunt deja cunoscute ca fiind sezoniere (gripa, infecții asemănătoare gripei, răceli și faringite), s-au studiat deja motivele acestei sezonalitati.

Iată cele trei explicații pe care le avem în prezent.

-Cu cât este mai frig cu atât aerul este mai uscat, adică sărac în vapori de apă. Aerul uscat favorizează circulația micropicăturilor și a particulelor transportate în aer; în timp ce aerul umed o încetinește.

-Când este frig, membranele noastre mucoase respiratorii sunt atacate de frig, ceea ce favorizează infecția virală.

-În timpul sezonului rece, intrăm în contact mai mult în spații slab ventilate (transport public, baruri, săli de performanță, săli de sport) decât în ​​alte sezoane, ceea ce favorizeaza contaminarea de la om la om.

Vom putea anticipa răspândirea virusului?

Dacă această caracteristică a infecției cu CoVid-19 este confirmată, ar însemna că într-adevăr am putea anticipa undele epidemice ale infecției cu SARS-CoV-2.

Acest lucru va fi deosebit de important atunci când vom avea un vaccin sau un tratament eficient și sigur.

Va permite autorităților din domeniul sănătății să se pregătească pentru valul epidemic pe toate fronturile, inclusiv pe cel al comunicării (care de data aceasta nu a fost exemplar). Vom putea astfel să acumulăm rezerve de măști, iar comercianții vor putea să se doteze cu toate echipamentele necesare (marcaje pentru pardoseală, pereți despărțitori etc.).

În ceea ce privește populația, aceasta va fi mai calmă și mai puțin luată prin surprindere, mai puțin zdruncinată și destabilizată. Va avea timp să se organizeze înaintea valului epidemic.

Dar acest comportament sezonier va trebui studiat în continuare.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook