Covid-19| Franța aprobă testele antigenice, cu rezultate rapide

Covid-19| Franța aprobă testele antigenice, cu rezultate rapide

Înalta Autoritate pentru Sănătate din Franța (HAS) s-a pronunțat „în favoarea” utilizării testelor antigenice (mai rapide decât testele RT-PCR) pentru „persoanele de contact”. Recomandările HAS dau undă verde pentru utilizarea și rambursarea testelor, dar măsurile vor intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

Până în prezent, testele antigenice puteau fi efectuate numai pentru „persoanele asimptomatice, cu excepția cazurilor de contact, persoanelor detectate în cadrul unui focar” sau „persoanelor simptomatice”, dar numai dacă nu se putea efectua un test RT-PCR într-un interval de 48 de ore și dacă testul antigen a fost efectuat la mai puțin de patru zile după primele simptome.

De acum înainte, HAS este „în favoarea extinderii indicațiilor pentru testele antigenice, pentru a le utiliza nu numai persoanelor care prezintă simptome, ci și cazurilor de contact detectate individual sau în cadrul focarelor”. Autoritățile se bazează pe „noi publicații științifice (…) încurajatoare, cu privire la capacitatea testelor antigenice de a diagnostica în mod eficient persoanele de contact”.

Termenul pentru efectuarea testelor antigenice „este același cu cel recomandat pentru RT-PCR”, și anume: cât mai curând posibil, apoi la 7 zile pentru persoanele de contact cu risc ridicat (în aceeași casă cu un pacient infectat); 7 zile după expunere pentru alte persoane de contact (risc scăzut)”. Utilizarea lor „nu este încă recomandată pentru testarea persoanelor asimptomatice izolate, din lipsă de date”, continuă HAS. „Această poziție va putea fi revizuită” în conformitate cu „evoluția cunoștințelor științifice”.

Teste salivare

În plus, în ceea ce privește testul de diagnostic din salivă, EasyCov, autoritățile favorizează „utilizarea și rambursarea acestuia în cazul pacienților simptomatici pentru care testul nazofaringian este imposibil sau dificil de realizat”. Testul este „mai puțin eficient decât testul nazofaringian RT-PCR – care rămâne testul de referință – dar scăderea sensibilității (…) este compensată de acceptabilitatea și viteza de realizare, cu un rezultat în aproximativ 40 de minute”.

Pentru Înalta Autoritate pentru Sănătate, totuși, va fi necesară „efectuarea unui control printr-un test RT-PCR pe o probă de salivă în cazul unui test pozitiv”. Pe de altă parte, „absența datelor clinice solide privind performanța diagnosticului EasyCov la persoanele asimptomatice nu ne permite să le recomandăm, în acest stadiu, în această situație”.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook