Covid-19| Festivalurile-test sunt un eșec, spun autoritățile spaniole. 2.300 de contaminări au fost legate de trei evenimente organizate în Catalonia

Covid-19| Festivalurile-test sunt un eșec, spun autoritățile spaniole. 2.300 de contaminări au fost legate de trei evenimente organizate în Catalonia

Potrivit ziarului spaniol El Periodico, festivalurile Canet Rock, Vida și Cruïlla, organizate în diferite locuri din Catalonia între 1 și 11 iulie, urmau să testeze la scară largă rata de transmitere a Covid în timpul evenimentelor. Purtarea unei măști era obligatorie, dar distanțarea era respectată. Înainte de a primi acces, participanții erau supuși unui test antigen.

Au existat aproape 2.300 de contaminări în urma celor trei evenimente, sau cu 842 mai multe decât în ​​grupul de control. În detaliu, transmite ziarul Nacio Digital, 956 de participanți la Canet Rock au dat rezultate pozitive în termen de 14 zile după festival, 857 de la Cruïlla și 466 pentru Vida.

Secretarul de stat pentru sănătate publică din Catalonia, Carmen Cabezas, spune că 271 de spectatori au mers la concerte cu toate că un test antigen anterior a fost pozitiv. „S-au bazat pur și simplu pe nesiguranța testelor oferite de festivaluri”, spune ea.

În alte cazuri, testul antigen a oferit un fals sentiment de siguranță. „Când intri cu un test negativ, s-ar putea să devii relaxat. Este foarte important să nu ai un fals sentiment de siguranță. Evenimentele ar trebui organizate întotdeauna cu un public așezat”, crede Carmen Cabezas.

Studiul concluzionează că festivalul Vida a avut cel mai puțin fiabil test antigen. Organizatorii festivalului Cruïlla se apără spunând că participanții ar fi putut fi infectați în afara evenimentului.

Departamentul de sănătate reamintește că aceste concerte test au fost organizate pe modelul celui în martie, de la Barcelona – unde nu a existat o explozie de contaminări – și înainte de sosirea variantei Delta, mai contagioasă.

Sursa: Huffington Post

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook