Covid-19| CDC recunoaște că a emis în mod fals avertizări conform cărora virusul se răspândește pe cale aeriană

Covid-19| CDC recunoaște că a emis în mod fals avertizări conform cărora virusul se răspândește pe cale aeriană

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) a declarat luni că a emis în mod fals îndrumări conform cărora coronavirusul se răspândește prin particule aeropurtate care pot rămâne în aer și pot circula pe distanțe mai mari de 1,8m.

Ghidul actualizat, postat vineri pe site-ul CDC, recomandă ca oamenii să utilizeze purificatoare de aer pentru a reduce germenii din spațiile interioare, pentru a preveni răspândirea bolii, potrivit CNBC.

„Un proiect al modificărilor acestor recomandări a fost postat din greșeală pe site-ul oficial al agenției”, a declarat CDC luni. „CDC își actualizează în prezent recomandările cu privire la transmiterea aeriană a SARS-CoV-2. Odată ce acest proces este finalizat, le vom publica”.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că a contactat CDC cu privire la schimbarea directivelor.

OMS nu a descoperit „dovezi noi” asupra particulelor din aer și verifică împreună cu CDC pentru a „înțelege mai bine” natura exactă a schimbării, a declarat dr. Mike Ryan, director executiv al programului OMS privind urgențele de sănătate, în timpul unei conferințe de presă de la sediul agenției, din Geneva.

Inițial, OMS a anuțat că virusul se răspândește în principal prin picături respiratorii eliminate atunci când o persoană infectată tuseste, strănută sau respiră. Studiile au arătat că noul coronavirus ar putea fi răspândit și prin aerosoli, iar OMS a declarat că urmărește „dovezile emergente” ale unei posibile transmisii aeriene.

Poziția agenției internaționale „în acest sens rămâne aceeași”, afirmă Ryan, „și am spus întotdeauna că studiem în continuare potențialul diferitelor tipuri de transmisie în funcție de context, proximitate, intensitate, durată și potențialul diferitelor forme de transmitere.”.

Actualizarea vine la câteva zile după ce CDC a anulat recomandările controversate de testare, care spuneau că persoanele care intră în contact cu un pacient confirmat, dar care nu prezintă simptome, „nu au neapărat nevoie de un test”.

Mulți experți în sănătate publică au criticat schimbarea recomandărilor de testare a CDC, pentru că par să minimizeze importanța testelor pentru persoanele care nu prezintă simptome, dar care ar putea răspândi virusul.

Studiile au sugerat că virusul se poate răspândi prin aer. Un studiu publicat de cercetătorii de la Institutul Național de Sănătate la începutul acestui an a arătat că particulele de coronavirus eliberate atunci când o persoană infectată vorbește pot rămâne în aer timp de 8 până la 14 minute.

Un alt studiu, publicat în New England Journal of Medicine, spune că virusul a fost detectabil în aerosoli timp de până la trei ore.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook