Coronavirusul se reproduce până la 35 de ore după moartea pacientului, arată criminaliștii germani

Coronavirusul se reproduce până la 35 de ore după moartea pacientului, arată criminaliștii germani

Potrivit unui studiu publicat în revista Emerging Diseases, SARS-CoV-2 continuă să se reproducă până la 35 de ore după moarte. Acest lucru este dezvăluit de lucrările efectuate de criminaliștii germani care au încercat să evalueze contagiozitatea post-mortem. Pentru a obține acest rezultat, cercetătorii au prelevat probe nazofaringiene de la 11 bolnavi, cu șase zile înainte de moarte, în medie, apoi după moarte, în intervaluri care variau de la 12 la 168 de ore. Au fost astfel capabili să detecteze prezența ARN-ului coronavirusului, la un nivel constant, fără ca intervalul de timp să aibă o influență majoră asupra nivelului de încărcare virală.

Mai mult decât atât, analiza criminalistică a mai arătat că, în unele cazuri, încărcătura virală a crescut cu 0,6% pe oră. Confruntați cu această observație surprinzătoare, criminaliștii au decis să studieze șase dintre pacienții decedați din cauza Covid și au sesizat că în gâtul acestora, virusul s-a reprodus până la 35 de ore după moarte.

Cercetătorii germani responsabili de acest studiu amintesc că munca lor privește totuși un număr mic de cazuri și că trebuie efectuate mai multe studii pentru a evalua persistența virală după moarte. Însă această cercetare aruncă o nouă lumină asupra riscurilor referitoare la SARS-CoV-2 și subliniază importanța manipulării atente a cadavrelor pentru a evita orice risc de contaminare.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook