Coronavirus | Farmaciile din Franța au autorizația să efectueze teste serologice rapide

Coronavirus | Farmaciile din Franța au autorizația să efectueze teste serologice rapide

Începând de sâmbătă, 11 iulie, farmaciile din Franța au fost autorizate să efectueze teste de orientare rapidă de diagnostic (TROD) care permit să afle, în câteva minute, dacă au fost produși anticorpi împotriva noului coronavirus, conform unui decret publicat în Jurnalul Oficial. „În mod excepțional (…) farmaciștii (…) pot efectua teste de orientare rapidă a diagnosticului pentru detectarea anticorpilor împotriva SARS-CoV-2”, indică textul decretului, care este „aplicabil până la 30 octombrie”.

Testele serologice TROD constau în prelevarea unei picături de sânge prin înțeparea pielii, de obicei la vârful degetului, apoi punerea ei în contact cu un reactiv. Rezultatul apare în câteva minute. Până acum, acestea nu puteau fi efectuate decât de un laborator de analize medicale.

Un test TROD pozitiv înseamnă că ați fost expus la virus și ați dezvoltat (sau în curs de dezvoltare) un răspuns imun. Un rezultat pozitiv trebuie confirmat într-un laborator biologic printr-un test de sânge și un examen de laborator pentru a verifica realitatea răspunsului imun și, eventual, printr-un test virologic (RT-PCR) pentru a verifica dacă virusul este încă prezent în organism și, prin urmare, dacă există sau nu riscul de a infecta alte persoane.

Ministerul Sănătății a publicat o listă a celor 51 de teste autorizate. Unele detectează doar anticorpi IgG (pentru imunoglobuline G), care se formează la cel puțin 14 zile după ce au fost în contact cu virusul, în timp ce alții indică și prezența IgM (imunoglobuline M), care poate fi detectați la aproximativ o săptămână după infectare.

Farmaciștii cer de câteva săptămâni să poată comercializa aceste teste TROD, în timp ce sindicatele biologilor medicali s-au opus puternic acestei posibilități. Într-un comunicat de presă din 3 iulie, mai multe organizații de biologi au avertizat autoritățile și publicul larg cu privire la dificultățile de utilizare și complexitatea interpretării rezultatelor acestor teste serologice.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook