Coronavirus: Capitala Lituaniei se transformă într-o imensă cafenea în aer liber

Coronavirus: Capitala Lituaniei se transformă într-o imensă cafenea în aer liber

Municipalitatea din Vilnius acordă spațiul public proprietarilor de cafenele și baruri, ca aceștia să-și poată relua activitatea, respectând normele de distanțare socială.

Planul lituanienilor este de a oferi mare parte din terenul care intră în proprietatea primăriei celor care dețin afaceri din sectorul HoReCa, iar aceștia să-și amplaseze mesele afară pentru a putea respecta distanțarea.

Lituania permite, începând de săptămâna aceasta, redeschiderea cafenelelor și restaurantelor care au terase, dar și frizeriilor și magazinelor.

Ministrul Sănătății a impus însă reguli stricte. Magazinele pot primi simultan un număr limitat de clienți, măștile sunt obligatorii în toate spațiile publice, iar mesele restaurantelor sau cafenelelor trebuie amplasate la o distanță de minimum doi metri una de alta.

Această ultimă restricție a reprezentat o problemă pentru multe restaurante din centrul vechi al Capitalei, unde străzile sunt foarte înguste și nu pot fi așezate mai mult de câteva mese. Așa s-a născut oferta primarului.

“Cafenelele și restaurantele vor putea folosi spațiul din subordinea primăriei fără să plătească nicio taxă pentru acest sezon. Astfel își vor putea continua activitatea și în perioada carantinei. Aceste spații se vor deschide, vor oferi locuri de muncă și așa vom ține Vilnius în viață”, a spus primarul Remigijus Šimašius.

Peste 160 de proprietari au aplicat deja pentru a obține un spațiu de la primărie.

Autoritățile din Vilnius au oferit cadrelor medicale vouchere în valoare totală de 400 de mii de euro, ce pot fi folosite la restaurante. Un gest de mulțumire pentru cei care și-au sacrificat viața pentru semenii lor, dar și un ajutor pentru proprietarii afectați de criză.

 

 

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook