Coca Cola, testată pozitiv pentru Covid-19. Un deputat austriac contestă eficiența testelor rapide, producătorul demonstrează contrariul

Coca Cola, testată pozitiv pentru Covid-19. Un deputat austriac contestă eficiența testelor rapide, producătorul demonstrează contrariul

Un deputat austriac a denunțat fiabilitatea testelor antigenice, arătând că dau rezultate pozitive pentru o băutură răcoritoare. Un experiment reprodus de un utilizator de Internet cu un compot de mere. În ambele cazuri, metodologia științifică este înșelătoare.

Unii spun că dau prea des rezultate negative. Alții susțin contrariu. Pentru mulți, rezultatele testelor antigenice utilizate în lupta împotriva coronavirusului sunt pur aleatorii. În orice caz, asta a vrut să demonstreze un deputat austriac de extremă dreapta.

În ședința completă a Parlamentului de la Viena, Michael Schnedlitz a adus un pahar de Coca-Cola și un test. După ce a turnat o picătură pe banda reactivă, el arată că rezultatul este pozitiv. „Avem o problemă: există un caz de coronavirus în încăpere”, a șoptit el, arătând rezultatul colegilor. Înainte de a concluziona că aceste teste, utilizate în Austria într-o campanie de testare pe scară largă împotriva Covid-19, sunt, de fapt, ineficiente. Și au făcut posibilă exagerarea cifrelor celor pozitivi.

Imaginile au fost publicate pe canalul Austrian Freedom Party (FPO), și au fost vizualizate de peste 950.000 de ori. Deputatul l-a postat și pe pagina sa de Facebook, acuzând guvernul că a cheltuit „zeci de milioane de dolari din banii contribuabililor” pe aceste produse „fără valoare”. Secvența a ajuns și în posesia extremei dreapta din Germania. Deputatul AfD Alice Weidel a postat „fiabilitatea” acestor teste pe Twitter.

Heute habe ich im Parlament bewiesen, wie schwachsinnig die Corona-Massentests der Regierung sind: https://youtu.be/0-aGdBh_sXI #schnedlitz #klartext

Posted by Michael Schnedlitz on Thursday, December 10, 2020

Un test prost efectuat

Producătorul produsului spune că testul nu a fost corect realizat. Pe Facebook, laboratorul Dialab a menționat că deputatul austriac a omis un pas crucial. După prelevarea probei, tamponul – acea tijă lungă care arată ca un tampon de bumbac – este scufundat într-o soluție specială. Acest lucru ar trebui să permită „stabilizarea pH-ului probei”. „Lichidul este apoi pus pe banda de test”, specifică producătorul. Fără acest pas, aciditatea băuturii a ajuns, așadar, să „distruga proteina anticorpului testului”, care ar trebui să recunoască coronavirusul. Ceea ce justifică rezultatul fals pozitiv. „Dacă ați fi folosit corect testul, așa cum este descris în textul atașat, ar fi ieșit negativ”, scrie producătorul. Și adăugă o dovadă: un videoclip în care se efectuează testul, de această dată fără a sări peste etapa esențială. Rezultatul este negativ.

O explicație care nu este suficientă pentru a clarifica fenomenul observat într-un alt videoclip viral, realizat în Germania. Un utilizator a filmat o experiență similară săptămâna trecută, de data aceasta cu un compot de mere. El arată că testul este „pozitiv pentru coronavirus”. Videoclipul servește drept argument conspiraționiștilor care susțin că virusul nu există, în timp ce alții acuză testul că infectează persoanele care îl folosesc.

În experimentul mai sus prezentat, pare să nu fi fost omis niciun pas. Numai că eroarea este mult mai evidentă. Un test antigen funcționează ca un test de sarcină. Citind instrucțiunile de utilizare și modul în care interpretăm rezultatele, observăm că un test este pozitiv atunci când benzile colorate apar în „linia de control (C) și în linia de testare ( T) „. Dacă numai linia C – care asigură validarea testului – este colorată, atunci rezultatul este negativ. Și aici, o singură linie pare prezentă. Utilizatorul de Internet scrie că lichidul este „pozitiv”, dar, de fapt, la o inspecție mai atentă, este exact opusul.

O „aberație” științifică

Într-un caz avem o metodă de testare greșit aplicată, în celălalt un rezultat interpretat greșit. Însă, chiar și cu o metodă riguroasă, testarea oricărui produs nu permite concluzia „ineficienței”. Specialistul Pierre Zachary amintește că „recunoașterea antigenelor și anticorpilor” cu ajutorul testelor a fost dovedită doar „în anumite medii”. Farmacistul explică faptul că, „îndată ce luăm un mediu care nu este adaptat, avem precipitate de proteine ​​care pot interfera”. „Când nu există un mediu validat, poți avea rezultate fals pozitive”. În acest caz, nu este surprinzător faptul că aciditatea și proteinele din lichide „interferează cu anticorpii”.

Pentru a ilustra importanța respectării condițiilor de testare, șeful sectorului de virologie de la Bio Group subliniază că anumite tampoane pot falsifica un test, provocând „reacții nespecifice”. „Laboratoarele încă lucrează la un test tampon – antigen”. În concluzie, deși este adevărat că aceste teste sunt „mai puțin fiabile decât PCR” și au „mai multe interferențe”, nu putem folosi „orice pentru a face un test antigen”. O concluzie similară cu cea a Dialab. Laboratorul a reamintit pe Facebook că testele trebuie „întotdeauna efectuate de personalul spitalului sau de personal calificat”.

Sursa: LCI

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook