Charlie Hebdo publică din nou caricaturile lui Mahomed, care au dus la atentatele jihadiste. „Nu vom pleca niciodată capul”

Charlie Hebdo publică din nou caricaturile lui Mahomed, care au dus la atentatele jihadiste. „Nu vom pleca niciodată capul”

Cotidianul Charlie Hebdo publică din nou caricaturile lui Mahomed care îl făcusera ținta jihadiștilor, a anunțat ziarul marți, 1 septembrie, înainte de deschiderea procesului atentatului care a făcut 12 victime în redacția sa, în ianuarie 2015.

„Nu vom pleca niciodată capul. Nu vom renunța niciodată”, justifică directorul săptămânalului satiric, Riss, în numărul a cărui copertă include aceste caricaturi și care va fi prezent la chioșcurile de ziare miercuri și disponibil online marți la prânz.

„Esențial” pentru deschiderea procesului

Aceste douăsprezece desene, publicate inițial de cotidianul danez Jyllands-Posten pe 30 septembrie 2005, apoi de Charlie Hebdo în 2006, îl întruchipau pe profet purtând o bombă în locul unui turban sau ca pe un personaj înarmat cu un cuțit, flancat de două femei care poartă voal negru.

Pe lângă aceste caricaturi daneze, prima pagină a noului număr Charlie Hebdo, sub titlul „Tout ça pour ça” («Doar pentru atâta lucru?»), include și o caricatură a profetului semnată de caricaturistul Cabu, asasinat în atacul din 7 ianuarie 2015.

„Ni s-a cerut adesea, după ianuarie 2015, să producem și alte caricaturi ale lui Mohamed. Am refuzat întotdeauna să facem acest lucru, nu că este interzis, legea ne permite să facem acest lucru, ci pentru că era nevoie de un motiv întemeiat pentru a o face, un motiv care are un sens și care aduce ceva în dezbatere”, a explicat redacția. „A reproduce aceste caricaturi săptămâna aceasta, înainte de deschiderea procesului atentatului din ianuarie 2015, ni s-a părut esențial”, adaugă echipa Charlie Hebdo.

Sursa: Le Figaro 

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook