CEO Moderna: 94% dintre cei care fac vaccinul nostru nu au simptome în cazul infectării

CEO Moderna: 94% dintre cei care fac vaccinul nostru nu au simptome în cazul infectării

CEO-ul Moderna, Stéphane Bancel, a declarat pentru postul Franceinfo că nicio persoană infectată cu Covid-19 care a făcut vaccinul companiei americane nu a dezvoltat o formă severă a bolii.

„Știm că persoanele care fac vaccinul nostru au 94% probabilitate să aibă zero simptome de Covid-19 dacă sunt infectate”, a explicat el. Restul de 6% au simptome ușoare. Nicio persoană nu a avut un caz sever de Covid, care să ducă la spitalizare, terapie intensivă sau deces”.

Stéphane Bancel explică, de asemenea, că este prea devreme pentru a spune dacă vaccinul va preveni contaminarea, chiar dacă el crede că rezultatele observate la maimuțe sunt foarte încurajatoare. Europa a comandat 80 de milioane de doze de vaccin Moderna, cu alte 80 de milioane opționale.

Franceinfo: Când vor fi disponibile vaccinurile Moderna în Europa?

Stéphane Bancel: Pe 30 noiembrie am depus dosarele la Agenția Europeană pentru Medicamente, în Statele Unite, Canada, Anglia etc. Comitetul științific care va revizui datele finale înainte de aprobare (din cadrul Agenției Europene pentru Medicamente) se va reuni pe 12 ianuarie. Așa că vom aștepta data respectivă. Procesul nu mai este în mâinile noastre. Toate agențiile de reglementare au aceleași date. Suntem la dispoziția lor 24/7 pentru a răspunde întrebărilor, dar momentul aprobării depinde de ei.

Am făcut faza 1, faza 2 și faza 3. Am făcut faza 3 cu 30.000 de oameni. Deci este o fază 3 foarte mare în comparație cu alte vaccinuri, care a fost necesară având în vedere urgența de a avea date foarte repede. Știm că persoanele care fac vaccinul nostru au 94% probabilitate să aibă zero simptome de Covid-19 dacă sunt infectate. Restul de 6% dezvoltă simptome ușoare. Nicio persoană nu a avut un caz sever de Covid, care să ducă la spitalizare, terapie intensivă sau deces.

Știm dacă vaccinul previne transmiterea virusului? Cât timp dureaza imunitatea?

Nu avem încă răspunsul general la aceste două întrebări. Pentru transmitere, nu avem date, dar le vom avea probabil în primul trimestru. Aceasta este o întrebare foarte importantă pentru pandemie.

„Toate agențiile de reglementare au fost de acord la începutul studiilor clinice că obiectivul primar este oprirea bolii, oprirea cazurilor severe”.

În ceea ce privește durata imunității, avem date la trei luni privind nivelul anticorpilor. Vestea bună este că toți participanții, inclusiv vârstnicii, au o scădere foarte ușoară a nivelului de anticorpi. Credem că, pentru un tânăr, vom putea avea câțiva ani, chiar dacă este greu de spus dacă vor fi doi ani, cinci ani…

Nu putem spune că vaccinul oprește contaminarea 100%?

Nu am date științifice. Cred că va fi posibil pentru un anumit procent de oameni care vor face vaccinul, deoarece în modelele pe maimuțe pe care le-am făcut, unde vaccinăm și apoi dăm doze foarte mari de virus în nas, vedem că în a doua zi există cantitate virală foarte mică în nas și în a patra zi nu mai există deloc. Și am dat doze extrem de mari, mult mai mari decât dozele naturale ale unei infectări naturale. Și întrucât maimuța este, în general, o specie bună pentru a prezice ce se întâmplă la oameni, credem că sunt șanse mari să se întâmple același lucru la oameni, dar atât timp cât « Nu vom fi demonstrat asta prin date, nu pot spune cu siguranță ».

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook