Câțiva autori părăsesc agenția lui J.K. Rowling în semn de protest, după declarațiile ei despre transsexuali

Câțiva autori părăsesc agenția lui J.K. Rowling în semn de protest, după declarațiile ei despre transsexuali

Cuvintele considerate transfobice ale lui J.K. Rowling continuă să zguduie lumea editorială. Scriitorii transgender Fox Fisher și Ugla Stefania Kristjonudottir Jonsdottir, cunoscută prin semnătura Owl, romancierul homosexual Drew Davies și un al patrulea autor anonim au decis să părăsească agenția literară a autoarei care l-a creat pe Harry Potter, The Blair Partnership.

Au declarat că au părăsit cu „tristețe” agenția, din cauza refuzului de a apăra drepturile persoanelor transgenre. J. K. Rowling a stârnit controverse cu un eseu care a legat propria experiență de agresiune sexuală de îngrijorarea cu privire la accesul transexualilor în spațiile rezervate femeilor, spunând că astfel se oferă acoperire „agresorilor sexuali”.

„Agențiile angajează autori ca mine pentru a respecta diversitatea”, a spus Drew Davies. „Dar când vine vorba de măsuri semnificative în ceea ce privește diversitatea, devine mult mai dificil.”

„Nu s-a pus niciodată problema schimbării opiniei cuiva”, a spus Ugla Stefania Kristjonudottir Jonsdottir într-un apel telefonic comun cu partenerul Fox Fisher. „Dar, pentru noi, a fost vorba despre o conversație deschisă și cinstită în cadrul agenției despre drepturile transgenderilor și despre a fi transgender în cadrul agenției.”

Un purtător de cuvânt al The Blair Partnership, care îl reprezintă, pe boxerul Tyson Fury și pe ciclistul olimpic pensionat Chris Hoy, a declarat într-un comunicat că agenția a fost „dezamăgită” de plecarea celor patru autori. „Credem în libertatea de exprimare; acești clienți au decis să plece pentru că nu am răspuns cererilor de « reeducare », din perspectiva lor. Apreciem vocea tuturor scriitorilor noștri și, ca agenție, suntem în favoarea egalității și a incluziunii.”. J. K. Rowling a refuzat să comenteze decizia.

În Marea Britanie și Statele Unite are loc o dezbatere aprigă asupra a ceea ce înseamnă să fii femeie, iar activiștii transsexuali si feministele au păreri opuse. Pentru cele din urma, drepturile câștigate de femei trebuie rezervate doar celor care se nasc femei. Accesul în spațiile rezervate persoanelor de același sex, cum ar fi adăposturile pentru victimele violenței domestice sau toaletele, constituie un punct sensibil.

Unii, precum J. K. Rowling, susțin că prădătorii s-ar putea prezenta ca femei trans pentru a avea acces la aceste locuri.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook