Care sunt semnele anxietății sexuale și cum se vindecă

Care sunt semnele anxietății sexuale și cum se vindecă

Pentru mulți, sexul este o sursă de plăcere, de emancipare, de încredere în sine, de putere, uneori. Pentru alții, este un subiect de care nu le pasă. Nu-i face să vibreze, nu corespunde viziunii lor asupra relațiilor pe care vor să le trăiască. Și asta e bine.

Pentru unii, este încă motivul unei angoase nocive.

În acest caz, sexul devine apăsător, imaginându-se goi unul în fața celuilalt. Le este teamă că nu vor fi „eficienți”, că nu știe cu adevărat cum să facă asta sau chiar că nu reușeasc să se bucure, ceea ce îi face să consideere că nu sunt « buni amanți ». Toate aceste temeri se transformă apoi într-un blocaj fizic și psihologic sufocant. Se numește anxietate sexuală.

O afecțiune comună, care afectează toate vârstele

Tot ceea ce ține de sex și potențialele preocupări pe care le-ai putea întâlni în jurul actului sexual nu sunt întotdeauna ușor de formulat. În realitate: niciodată. Ceea ce unii simt ca o obligatie la orgasm și împlinire în pat face ca subiectul să devină cu atât mai tabu. Așa că își ascund problemele sub covor, gândindu-se că singurele persoane care i-ar putea ajuta sunt cei cu care discută pe forumuri obscure de pe internet. Inutil să spun că e o greseală.

Sexul nu este doar distractiv. A face dragoste nu este un lucru automat, care funcționează de fiecare dată. Este carnal, desigur, dar și spiritual. Și, ca rezultat, mentalitatea și presiunea la care ne supunem – adesea ajutați din toată inima de societate – ne pot influența negativ.

Site-ul MedicalNewsToday vorbește despre anxietatea sexuală, pe care o definește ca pe un sindrom care afectează „bărbații și femeile de toate vârstele, indiferent de experiența lor. Pentru unii, este de scurtă durată și poate apărea după ce au intrat într-o nouă relație. Altii nu au o sexualitate sănătoasă din cauza acestei anxietăți, și asta în mod constant.

Terapeutul Kate Moyle spune, pentru The Telegraph: „Problemele sexuale sunt mult mai frecvente decât credem și cifrele pe care le avem sunt probabil mai mici decât realitatea, deoarece cazurile nu sunt raportate, majoritatea se simt jenați.”.

„Un cerc vicios”

Americanca Steph Auteri, în vârstă de 37 de ani, povestește revistei Healthline cum a început să devină nesigură după ce primul său partener a criticat-o încontinuu în dormitor. „M-am simțit jenată și nervoasă pentru că am dezamăgit cealaltă persoană”, spune ea. „Nu m-am simțit niciodată sexy, nu am vrut niciodată să fiu intimă și niciodată nu am inițiat nimic”.

Chiar și cu alți parteneri, ea speră că actul se va încheia în cât mai repede. „M-am simțit prost”, recunoaște ea. „Și, mai presus de toate, m-am simțit vinovată că nu sunt ca toți ceilalți. Am crezut că nu sunt cineva cu care merită să te cuplezi. Apoi mă simt vinovată și dorința de a face sex scade și mai mult. Este un cerc vicios ”, explică ea.

Terapeutul Katherine Hertlein consideră că este vorba despre anxietate sexuală, un fenomen care poate fi „rezultatul unei boli de bază, a factorilor de relație, a luptelor pentru putere, a fricilor, a tulburărilor sexuale, „starea de spirit și alte probleme de sănătate mintală, factori culturali sau religioși, un efect secundar al unor medicamente sau multe alte lucruri”, enumeră specialistul.

Ea crede că acest lucru se manifestă în moduri diferite. „În principal prin simptome cum ar fi incapacitatea de a menține o erecție (pentru bărbați) sau incapacitatea de a ajunge la orgasm, chiar dacă partenerul ti se pare atractiv sexual. Uneori poate duce și la ejaculare prematură sau dezinteres pentru sex”. Specialistul garantează însă: există soluții care funcționează.

Cum se vindecă?

Pentru a reuși să regăsești un echilibru și pentru a recâștiga controlul asupra sexualității – adică a face dragoste așa cum vrei, când vrei, fără ca libidoul tău să fie afectat de anxietate – este important să consulți un psiholog calificat. Katherine Hertlein oferă și câteva sfaturi.

În primul rând, să-ți îmbunătățești stilul de viață. „Asigură-te că dormi șapte până la opt ore pe noapte, ai o dietă sănătoasă și echilibrată, faci exerciții fizice în mod regulat”, recomandă ea.

Apoi ajunge la esența problemei, atacând noțiunea de „performanță”, adesea prea mult asociată cu actul sexual. „Încearcă să nu faci din sex o experiență orientată spre obiective. Este vorba de a-ți lua timp, de a vă bucura unul de celălalt și de a găsi intimitate și conexiune. Nu numai că vă va elibera pe amândoi de presiune, dar este, de asemenea, o șansă de a realiza ce găsești senzual. Gândește-te la asta ca la o modalitate de a explora ceea ce îți place, fără presiunea timpului sau a obiectivului final”, insistă expertul.

În cele din urmă, ea recomandă cu tărie deschiderea către persoana sau persoanele cu care îți împarți nopțile. „Anxietatea în relația nu este un lucru confortabil, dar poate fi util să vorbești cu partenerul tău despre anxietățile tale, mai ales dacă prima ta reacție este de a evita sexul. Acest lucru îi va ajuta să înțeleagă ce trăiești și veți depăși împreună problema. Cu cât subiectul este mai clar și comunicarea este mai bună, cu atât vă va fi mai ușor să depășiți acest obstacol.”. Și, fără îndoială, vei putea fi împlinit din nou, în propriul ritm și în conformitate cu intensitatea dorinței tale, oricare ar fi aceasta.

Sursa: Huff Post

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook