Care este explicația științifică a expresiei „dragostea trece prin stomac”. În general, suntem atrași de persoane pe care creierul nostru le consideră familiare

Care este explicația științifică a expresiei „dragostea trece prin stomac”. În general, suntem atrași de persoane pe care creierul nostru le consideră familiare

Iubirea nu poate fi explicată în termeni clari, aici apare și farmecul dragostei, însă cercetătorii nu se lasă atât de ușor și au analizat iubirea din punct de vedere științific.

Ei îți explică ce procese au loc în timp ce aștepți să te sune “iubirea vieții tale” sau atunci când te întâlnești cu persoana iubită. Dragostea e atunci când toți parametrii corespund.

Din iubire ne naștem. Iubirea ar trebui să ne ghideze în permanență viețile.

„Iubirea înseamnă pace, altruism, compasiune, empatie, preocupare pentru destinul tuturor oamenilor. Iubirea nu este doar un cuvânt cu acoperire într-un sentiment, ci este un câmp de energie benefică pentru om și univers”, spune Dumitru Constantin Dulcan, neurolog.

Toate aceste afirmații nu sunt platitudini. Totuși, e greu să îți dai seama exact ce se petrece în mintea și corpul tău atunci când te curpind primii fiori ai iubirii. Sau atunci când te reîndrăgostești, dacă ești un romantic incurabil într-o perpetuă căutare și admirație a perfecțiunii. Există explicații științifice, iar la baza lor stă chiar hormonul fericirii.

„Denumirea lui este serotonină, produs de celula nervoasă. Și mai este și în altă parte, în celulele tractului digestiv. Cum se spune în popor, dragostea trece prin stomac. Acea iubire de sexul opus, de îndrăgostire, este foarte bună pentru că ne stimulează. Acest lucru face foarte bine organismului, deci vă recomand: plimbați-vă, iubiți-vă, îndrăgostiți-vă”, spune Alexandru Vlad Ciurea, Profesor Neurochirurgie.

Și dacă tot vorbim despre ”fluturii din stomac”, trebuie să știi că durata iubirii și intensitatea ei depind doar de noi, de cât de bine rezonăm cu cel pe care îl alegem drept partener.

Psihoterapeut: „În general, suntem atrași de persoane pe care creierul nostru le consideră familiare

Urmăm același traseu și atunci când ne reîndrăgostim pentru că suntem „setați” pe ideea că cel mai scurt drum e cel pe care-l cunoști.

Da, iubirea poate fi înțeleasă psihologic, dar cel mai bine este să o simțim și să o dăruim cu toată inima celor de lângă noi.

„În această îndrăgosteală spre iubire, apare prima dată dorința, urmată de atracție, urmată de angajament sau atașament. Angajamentul și atașamentul sunt cumva specifice iubirii. Dorința și atracția sunt specifice îndrăgostelii.

În general, suntem atrași de persoane pe care creierul nostru le consideră familiare. Prima dată, creierul nostru se duce spre persoane asemănătoare cu profilele părinților noștri sau relațiilor semnificative din viața noastră.

Creierul nostru spune în general mai bine un scenariu pe care îl cunosc și rău, pe care știu să-l gestionez, decât un lucru nou care presupune efort. De-asta avem această compulsie la repetiție sau această nevoie de a repeta, în general și a alege cam pe aceleași șabloane”, explică Victor Gorea, psihoterapeut.

Încrederea, respectul și tandrețea sunt cei trei piloni pe care se sprijină întreaga construcție a iubirii, fie că vorbim despre o iubire platonică sau o relație de cuplu.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook