Cancelarul austriac și premierul ceh avertizează: „Refugiații afgani nu au loc în Europa”

Cancelarul austriac și premierul ceh avertizează: „Refugiații afgani nu au loc în Europa”

Nu mai e „loc” pentru refugiații afgani în Uniunea Europeană, spune premierul ceh Andrej Babis, care menționează că cea mai potrivită ar fi „o soluție care să le permită să rămână în Afganistan”. „Într-adevăr, nu există loc pentru ei în Europa”, a declarat Babis după întâlnirea cu cancelarul austriac Sebastian Kurz și cu prim-ministrul slovac Eduard Heger.

„O opțiune ar fi reluarea discuțiilor cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, ca în trecut, dar nu cred că este o soluție potrivită”, a adăugat Babis.

Liderul populist se referă la acordul de migrație din 2016, dintre UE și Turcia, în temeiul căruia Ankara s-a angajat să împiedice milioane de refugiați preponderent sirieni să plece spre Europa.

„O soluție pentru a rămâne în Afganistan”

„O opțiune mai bună este să găsim o soluție care ar permite oamenilor să rămână în Afganistan”, continuă el.

Cancelarul Kurz declară că Austria alocă 18 milioane de euro pentru a ajuta refugiații afgani din țările vecine cu Afganistanul.

„Vom încerca să le ameliorăm suferința, dar am convenit ca 2015 să nu se repete. Suntem împotriva imigrației ilegale și vom lupta cu contrabandiștii”, adaugă Kurz, referindu-se la afluxul de refugiați sirieni de la acea vreme.

Este vorba despre „găsirea unei soluții regionale și nu declanșarea unui nou exod către Europa”, spune cancelarul.

Sursa: RTBF

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook