Brazilia petrece, deși este a treia cea mai afectată țară din lume. „Nu mai fiți idioți, ucideți oameni”

Brazilia petrece, deși este a treia cea mai afectată țară din lume. „Nu mai fiți idioți, ucideți oameni”

Este vară în Brazilia, peste 30 de grade. În timp ce Europa se izolează, iar restul lumii se închide, locuitorii Braziliei se îngrămădesc pe plaje și profită de soare și voie bună. Puțină relaxare după atât de multă suferință nu strică, zic ei.

La noi, a merge la mare rămâne acum doar un vis frumos.

E ca și cum pandemia Covid nu a existat vreodată, dacă te uiți la plajele din Rio. Gesturile de prevenție nu sunt respectate. Poliția patrulează în zonă, dar nu face nimic.

„E vacanță, trebuie să ieșim și să ne întâlnim cu prietenii, toată lumea o face, nu este nimic în neregulă cu asta”, spune Eduardo, un adolescent care se relaxează pe plajă.

Viața este bună în Rio, chiar și în vremuri de pandemie. Plajele sunt pline, iar restaurantele, barurile, hotelurile, magazinele sunt deschise.

Aproape 200.000 de cazuri și peste 17.000 de decese au fost raportate de la începutul epidemiei, doar în Rio de Janeiro. De aici, poate, și nemulțumirea primarului. Este împotriva jurnaliștilor care îl critică și a concetățenilor săi care nu respectă regulile. „Se pare că unii cred că se pot bucura de vară ca și cum totul ar fi normal”, afirmă oficialul. „Le spun clar: Nu mai fiți idioți, ucideți oameni”.

Masca este recomandată, dar nu obligatorie și, prin urmare, este purtată rar, doar în anumite zone.

Primarul din Rio încearcă să relaxeze măsurile, dar și să trateze cu seriozitate situația. Imediat ce a fost ales, a trebuit să anuleze carnavalul, ceea ce i-a frânt inima. Așa că vorbește despre cel din 2022, care va fi „de neuitat”, promite el.

Poate funcționa, pe termen lung, metoda braziliană a gândirii pozitive? Pentru a avea o imagine completă, trebuie să mergi în cartierele de nord ale orașului, în Acari. Între o autostradă și o favelă găsești Spitalul Ronaldo Gazolla, unde un sunt tratați mulți pacienți Covid.

Șefa uneia dintre unitățile de terapie intensivă, Ana Helena Barbosa da Silva, în vârstă de 51 de ani, deplânge consecințele relaxării generale.

În cele mai grele zile din 2020 am plâns din cauza epuizării”, mărturisește ea, deschizând ușile unității Covid cu numărul 5, din cele 9 funcționale. 20 de paturi, bine distanțate, echipate cu aparate respiratorii de ultimă generație. Unele sunt ocupate de bătrâni care se zbat între viață și moarte. Altele de tineri, sportivi, care sunt intubați.

„Al doilea val lovește pe oricine, nu doar pe cei cu risc crescut”, spune ea.

Cum se explică lejeritatea cu care brazilienii privesc pandemia? Alexandre Padilha, deputat federal și președinte al comitetului Covid din Congres, are o explicație politică. Principalul responsabil este șeful țării, crede el. Președintele Jair Bolsonaro este cel care încurajează indisciplina adoptând o postură „negaționistă”.

„Brazilia trăiește cea mai gravă tragedie, cu un număr record de decese. A fost unul dintre epicentrele pandemiei încă de la început… În ciuda acestui fapt, președintele continuă să nege seriozitatea și gravitatea situației. Uită-te la orașul Manaus. Încurajați de Bolsonaro, locuitorii au cerut ridicarea restricțiilor. Acum vedem rezultatul”.

Brazilia este a treia cea mai afectată țară de pe glob, cu aproape 10 milioane de infectări și aproximativ 240.000 de decese raportate, de la începutul pandemiei.

Sursa: Le Point

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook