Bill Gates: Țările bogate vor depăși epidemia Covid-19 în 2021, dar cele sărace s-au întors în timp cu 25 de ani

Bill Gates: Țările bogate vor depăși epidemia Covid-19 în 2021, dar cele sărace s-au întors în timp cu 25 de ani

Fondatorul Microsoft a fost invitatul postului de radio RTL marți dimineață. El a estimat că un vaccin împotriva coronavirusului va fi disponibil „la începutul anului viitor”. De asemenea, el a avertizat asupra riscurilor colaterale ale epidemiei Covid-19 în țările sărace, unde rata vaccinărilor pentru alte boli este în cădere liberă.

„Este o tragedie, este cu adevărat regretabil că nu ne-am putut pregăti pentru această epidemie”, a spus Bill Gates la început. Toată lumea se grăbește acum să introducă vaccinurile în circulație, dar am fi putut fi mult mai bine pregătiți.”.

Daune colaterale

Gates speră însă că „tratamentele vor fi disponibile în scurt timp”, iar un vaccin ar putea apărea „la începutul anului viitor”. „În 2021, vom fi capabili să depășim epidemia, cel puțin în țările bogate”. Există o serie de vaccinuri în curs de dezvoltare și unele dintre ele se vor dovedi eficiente. Se întâmplă rar ca cele 5 mari companii farmaceutice să lucreze concomitent la același vaccin.”.

Dar Bill Gates vrea ca „vaccinul să fie pentru toată lumea, nu doar pentru țările bogate. Emmanuel Macron a spus că Franța va da dovadă de generozitate în fața crizei globale, acest lucru trebuie făcut la scară globală”, a adăugat el.

A prezentat apoi în linii mari care sunt cifrele activității sale în țările în curs de dezvoltare. „De ani de zile, ratele mortalității infantile și malnutriției au scăzut” în țările sărace. Însă anul acesta „perturbarea economiei, a sănătății și a sistemului educațional” din aceste țări a provocat „daune mult mai grave decât epidemia în sine”, a spus el luând ca exemplu continentul african. „În Africa, există mai puține persoane care se vaccinează împotriva pneumoniei, diareei sau rujeolei, iar aceste boli sunt în creștere anul acesta”. Conform datelor sale, rata de vaccinare în Africa a scăzut de la 81% la 74% în acest an și „toate progresele din ultimii 25 de ani au fost șterse”.

Fake news

Întrebat despre numeroasele „fake news” care apar pe rețelele de socializare și care îl desemnează drept creatorul Covid-19, Bill Gates a explicat că „este înfricoșător faptul că astfel de zvonuri pot ajunge la rețelele de socializare și să denatureze adevărul”. „Lucrăm pentru a salva vieți”, a adăugat el. Un astfel de zvon nu ar trebui să împiedice oamenii să poarte măști sau să se vaccineze.”.

În cele din urmă, Bill Gates s-a referit la profiturile record ale GAFA (marile companii de tehnologie) în timpul pandemiei, considerând că politicile fiscale din Statele Unite sunt prea slabe și că se pot „corecta unele inegalități” prin întărirea lor. „Inegalitățile uriașe au fost exacerbate de Covid”, a conchis el. „Cu copii care nu mai pot merge la școală sau cu salariați care sunt lăsați deoparte, în timp ce alții pot munci de acasă.”.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook