Bill Gates suplimentează cu 70 de milioane de dolari programul pentru vaccinarea celor nevoiași

Bill Gates suplimentează cu 70 de milioane de dolari programul pentru vaccinarea celor nevoiași

The Gates Foundation, organizația condusă de Bill Gates, anunță că investește alte 70 de milioane de dolari în programul de dezvoltare și distribuire a vaccinurilor și tratamentelor anti-Covid, precizând că spera ca și alți donatori să contribuie.

50 de milioane de dolari vor merge spre planul COVAX, condus de alința GAVI pentru vaccinuri, iar 20 de milioane vor ajunge la Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI), care co-finanțează dezvoltarea mai multor vaccinuri anti-Covid.

„Trebuie să ne asigurăm că toată lumea are șanse egale în accesarea testelor, medicamentelor și vaccinurilor – când vor fi disponibile – indiferent în ce parte a globului locuiești”, a declarat co-președinta fundației, Melinda Gates. „Angajamentul pe care-l facem astăzi… presupune că suntem mai aproape de a avea suficiente resurse în lupta coronavirusului”.

Împreună cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS), CEPI și GAVI conduc un proiect global denumit Access to COVID-19 Tools (ACT) Accelerator care are drept scop accelerarea dezvoltării, producerii și distribuirii în mod echitabil a tratamentelor, testelor și vaccinurilor anti-Covid.

GAVI afirmă că programul COVAX are obiectivul de a dobândi două miliarde de doze până la finalul anului 2021, jumătate dintre acestea urmând să ajungă în 92 dintre cele mai sărace țări care fac parte din această schemă.

Datele preliminare publicate săptămâna aceasta privind două potențiale vaccinuri promițătoare (cu eficiență crescută, peste 90%) – cel dezvoltat de Pfizer și cel rusesc – dau speranțe că primele doze pot fi disponibile până la finalul anului.

The Gates Foundation ajunge la un total de 156 de milioane de dolari investiți în COVAX, deblocând astfel încă 16.5 milioane din partea guvernului britanic, care a promis să fie contributor, scrie Reuters.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook