Belgia| Noi restricții: mergi neînsoțit la cumpărături și termini în 30 de minute

Belgia| Noi restricții: mergi neînsoțit la cumpărături și termini în 30 de minute
Foto: Premierul Belgiei, Sophie Wilmès 

În Belgia, Consiliul de Securitate Națională (CNS) a fost convocat luni de urgență, având în vedere creșterea numărului de cazuri noi de Covid-19, în special în provincia Anvers. Față de această situație, țara a anunțat luni o înăsprire suplimentară a măsurilor de combatere a pandemiei. Pentru premierul belgian Sophie Wilmès, obiectivul este să ia în considerare „măsuri naționale suplimentare pentru a evita izolarea generalizată”.

De miercuri, numărul de belgieni, din același grup de prieteni, care pot intra în contact simultan scade de la 15 la 5 persoane pentru următoarele patru săptămâni.

Evenimentele publice vor fi limitate la 100 de persoane în interior (în loc de 200) și 200 în aer liber (în loc de 400), iar măștile vor fi obligatorii. Lucrul de acasă este „recomandat cu tărie, atunci când este posibil”, spune premierul, regretând că este „din ce în ce mai puțin folosit”. De asemenea, belgienii sunt invitați să își facă singuri cumpărăturile și să nu dureze mai mult de 30 de minute.

„Îngrijorări serioase”

În medie, 279 de persoane pe zi au fost infectate cu Covid-19 în Belgia în ultima săptămână, comparativ cu 163 săptămâna precedentă. Situația este deosebit de problematică în provincia Anvers, care a înregistrat săptămâna trecută 47% din noile infectări. Prim-ministrul și-a exprimat în special „îngrijorările serioase” cu privire la „o conflagrație epidemiologică majoră”.

Noile măsuri au intrat deja în vigoare sâmbătă, în special purtarea obligatorie a unei măști în locuri cu trafic ridicat (piețe, piețe de vechituri, străzi comerciale, hoteluri…). Masca este obligatorie încă din 11 iulie în transportul public, magazine, cinematografe, lăcașuri de cult, muzee și biblioteci. Dacă purtarea unei măști nu este necesară în mod generalizat, este obligatorie în „multe situații”, a subliniat premierul.

Țara a înregistrat 66.026 de cazuri de la începutul pandemiei și 9.821 de decese. Belgia este una dintre țările cu cel mai mare raport al victimelor Covid-19, comparativ cu populația sa, cu 85 de decese la 100.000 de locuitori.

Sursa: Le Parisien

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook