Belgia| Demonstrații organizate de „Virusul Nebun”, gruparea care vede umbra lui Bill Gates în spatele restricțiilor

Belgia| Demonstrații organizate de „Virusul Nebun”, gruparea care vede umbra lui Bill Gates în spatele restricțiilor

Să-i numim „anti-măști” este simplist. În mai multe țări europene, au apărut mișcări care protestează împotriva măsurilor de sănătate luate pentru a stopa epidemia de coronavirus. Au dus uneori la demonstrații, ca în Germania. De asemenea, în Belgia, diferite grupuri de pe rețelele sociale și diferite asociații se pronunță împotriva măsurilor luate de guvern.

Una din aceste asociații, „Viruswaanzin”, care înseamnă „virusul nebun” în olandeză, se află în spatele unei demonstrații. Ea își invită susținătorii să vină duminică la Bruxelles pentru a cere demisia virusologului Marc Van Ranst. „El este prim-ministrul Belgiei. El este cel care decide. Dacă își dă avizul, împreună cu ceilalți membri din consiliul stiintific, statul trebuie să urmeze. Am dat puterea democrației noastre acestui domn. Există și alții, dar el este simbolul celorlalți „, explică avocatul Michael Verstraeten, din Consiliul asociației „Viruswaanzin”.

Ideea este de a depune o cerere de demisie a medicului virusolog într-o căsuță poștală din Turnul Finanțelor. Asociația a colaborat cu autoritățile municipale din Bruxelles pentru respectarea regulilor de sănătate. Nu pot fi prezente mai mult de 160 de persoane în același timp. Demonstranții se vor prezenta pe rând în cursul după-amiezii, în ordine alfabetică. Aceștia sunt apoi invitați să plece și să se plimbe prin oraș, fără a constitui adunări.

Măsuri de sănătate disproporționate din punct de vedere legal

Viruswaanzin consideră că măsurile de prevenție sunt disproporționate. Avocatul Michael Verstraeten prezintă un argument legal, bazat pe Convenția Europeană a Drepturilor Omului: „Trebuie să existe o proporționalitate între măsurile luate și pericolul pe care vrem să-l evităm.

Care este pericolul? „Morții? Nu mai avem aproape niciun deces. Faptul că secțiile de terapie intensivă vor fi copleșite? Nu se întâmplă asta acum. Vrem să împiedicăm oamenii să se îmbolnăvească pe termen nedefinit?” dificil de realizat.

„Deci, care este obiectivul în acest moment? Ce ne dorim? Ar trebui să ne spunem că într-o zi vom avea mai multe infectări, mai multe decese și că, dacă vrem să evităm asta, trebuie să limităm libertățile oamenilor? Vom accepta asta toată viața?”, se întreabă Michael Verstraeten. „Simțim că o mulțime de oameni ar dori să vorbească și să spună că nu sunt de acord cu măsurile luate”, explică el.

Măsuri disproporționate de sănătate și din punct de vedere științific?

„Aceste măsuri provoacă decese. Nu murim din cauza Covidului, ci din cauza măsurilor.”, explică Michael Verstraeten. Și continuă:” Există morți pentru că oamenii se tem de această boală și nu mai îndrăznesc să meargă la tratament. La început, am blocat îngrijirile medicale care nu erau pentru Covid. Oamenii nu au primit tratament pentru că nu au putut ajunge la medic și au murit. La casele de bătrâni, oamenii au murit pentru că nu au primit îngrijirile necesare.”.

Prin urmare, domnul Michael Verstraeten și asociația Viruswaanzin se întreabă unde să ne situam între decesele provocate de Covid-19 și decesele rezultate din cauza măsurilor luate de autorități.

O teorie a conspirației?

În luna iunie, Viruswaanzin a văzut în spatele unor oameni de știință, inclusiv Marc Van Ranst, și în spatele unor măsuri, umbra lui Bill Gates, angajat în promovarea vaccinării. Ar trebui să vedem un complot în spatele acestor măsuri? Avocatul Michael Verstraeten, neagă că este un conspirator.

„Spune-mi despre ce complot sau conspirație vorbim? Are de-a face cu afirmația noastră că Bill Gates îl plătește pe Van Ranst? Singurul lucru pe care îl spunem este că Van Ranst este plătit de Bill Gates, care este legat de industria vaccinurilor. Institutul Rega (KUL Leuven), a fost finanțat de Bill Gates pentru a testa 15.000 de molecule și a vedea dacă aceste molecule au un efect asupra Covidului” , explică Verstraeten.

Contactat ziarul La Libre, Marc Van Ranst a reacționat: „Este jalnic. Dar apare în toate crizele. Pentru vaccin, pentru 5G… la un moment dat apare întotdeauna teza conspirației”, a răspuns virusologul.

Cine sunt oamenii din spatele acestor mișcări care protestează împotriva măsurilor de sănătate?

„Dacă luăm exemplul evenimentului programat duminică, avem un grup care s-a dezvoltat în principal pe rețelele de socializare și care are ca scop reunirea unui grup mare de cetățeni. Nu este o inițiativă care vine sau emană dintr-o organizație structurată, un sindicat, un partid politic sau orice altă organizație, indiferent dacă este de stânga, de dreapta, de extremă stânga sau de extremă dreapta”, explică Benjamin Biard, medic în științe politice și cercetător la Crisp.

Pe de altă parte, chiar dacă nu există nicio mișcare structurată la originea protestului, tentația exista pentru alții să acapareze inițiativa. „Ar putea exista o încercare de instrumentalizare a acestui tip de abordare, în special de către extrema dreaptă. Am văzut, în plus, că acest lucru s-a întâmplat deja în Anvers, într-o măsură mai mică, în luna mai. A avut loc o demonstrație pentru a pune sub semnul întrebării măsurile. Am văzut-o și mai clar în Spania, în Italia, în Germania”, explică Benjamin Biard.

Viruswaansin, însă, se apără de orice legătură cu extremismul. Despre mișcarea sa, avocatul Michael Verstraeten explică: „Avem o mulțime de oameni. Nu știu cine vine de la dreapta sau de la stânga. Majoritatea sunt oameni de centru-stânga. Nu întrebăm oamenii ce opinii au dar nu cunosc pe nimeni din extrema dreaptă”, explică avocatul.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook