Belgia| Barurile și restaurantele nu se redeschid până la primăvară

Belgia| Barurile și restaurantele nu se redeschid până la primăvară

Numărul de noi infectări din Belgia continuă să crească – deși se pare că se ajunge la un platou. Relaxarea pe termen scurt pare exclusă. Speranța este ca, respectând regulile în timpul sărbătorilor de Crăciun, tendința să fie inversată.

Sunt necesare trei săptămâni de stabilizare

Potrivit biostatisticianului Geert Molenberghs (UHasselt și KU Leuven), pragul de 800 de noi contaminări pe zi, stabilit de guvernul belgian, nu va fi atins înainte de februarie, în cel mai bun caz. Și abia după trei săptămâni de stagnare va putea avea loc o relaxare.

În plus, deoarece sectorul HoReCa este puțin probabil să fie primul care să beneficieze de relaxarea măsurilor, barurile și restaurantele vor trebui să își țină ușile închise cel puțin până la începutul primăverii. O eternitate pentru acest sector care plătește deja un preț foarte mare.

În total, asta ar însemna o închidere de aproape șase luni. Matthias De Caluwe, CEO Horeca Vlaanderen, preferă totuși să nu gândească atât de departe.

„Nimeni nu are niciun interes să anticipeze. În prezent, ne consultăm cu experți din domeniu, cu privire la protocolul pentru redeschidere. În acest nou plan, dorim să abordăm problema aerosolilor în spațiile interioare”, mărturisește el.

Crăciunul poate pune bețe în roate

Această perspectivă a lunii martie pare cea mai optimistă din câte există, „pentru că vor veni sărbătorile, care vor pune bețe în roate”, avertizează Steven Van Gucht, virusolog la Sciensano, comitetului științific al guvernului. „Dacă 20% dintre belgieni invită patru persoane pentru Crăciun sau Anul Nou, vom ajunge la pragul de 75 de spitalizări pe zi, o lună mai târziu. O singură zi de sărbătoare poate avea repercusiuni timp de o lună asupra cifrelor și poate genera o lună suplimentară de izolare”.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook