AstraZeneca își crește eficiența. Vaccinul necesită „studii suplimentare”

AstraZeneca își crește eficiența. Vaccinul necesită „studii suplimentare”

Se va apropia vaccinul de la Oxford/AstraZeneca de vaccinurile Moderna sau Pfizer/BioNTech, care au o eficiență de aproape 95%? Vaccinul împotriva Covid-19 dezvoltat de laboratorul britanic AstraZeneca și Universitatea din Oxford necesită un „studiu suplimentar”, a declarat joi directorul executiv al grupului, după criticile aduse rezultatelor anunțate la începutul acestei săptămâni.

Prin urmare, eficacitatea vaccinului, estimată în prezent la 70%, ar putea fi revizuita după publicarea rezultatelor intermediare din studiile clinice efectuate în Marea Britanie și Brazilia.

„Acum, că am găsit ceea ce pare a fi o eficacitate mai bună, trebuie să o validăm, deci trebuie să facem studii suplimentare”, a spus Pascal Soriot într-un interviu pentru Bloomberg. Rezultatele acestui nou studiu internațional „pot fi obținute mai rapid, pentru că știm că eficacitatea este ridicată, deci avem nevoie de un număr mai mic de pacienți”.

Eficacitate de 90% pentru unul dintre cele două protocoale

În spatele acestei prime cifre de 70% se ascund diferențe mari între două protocoale diferite: eficacitatea este de 90% pentru voluntarii AstraZeneca care au primit mai întâi o jumătate de doză, apoi o doză completă, cu o lună mai târziu; dar doar 62% pentru un alt grup, care a fost vaccinat cu două doze complete pe lună.

Injectarea unei jumătăți de doză s-a datorat inițial unei erori, ceea ce explică de ce doar 3000 de pacienți au urmat acest protocol, rezultatele par să arate că această strategie duce la un răspuns imun mai bun.

Dimensiunea acestui grup, precum și faptul că acest rezultat s-a datorat unei erori, au atras critici. Noul studiu va fi responsabil pentru evaluarea eficacității vaccinului cu dozajul mai mic.

Seful Operațiunii Warp Speed, înființat de guvernul lui Donald Trump pentru a sprijini dezvoltarea și distribuția vaccinurilor, Moncef Slaoui, a specificat, de asemenea, că grupul vaccinat cu jumătate de doză avea o limită de vârstă de 55 de ani, excluzând grupurile cu risc mai mare.

Sursa: L’Express

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook