Asimptomaticii reprezintă 20% dintre persoanele infectate, dar aceștia joacă un rol relativ mic în răspândirea virusului

Asimptomaticii reprezintă 20% dintre persoanele infectate, dar aceștia joacă un rol relativ mic în răspândirea virusului

Persoanele asimptomatice reprezintă o cincime dintre cei infectați cu Covid-19, potrivit revistei PLOS Medicine. Cercetătorii de la Universitatea din Berna au reușit să determine proporția după efectuarea unui studiu amplu.

În teorie, un număr mare de cazuri asimptomatice ar ajuta la dobândirea imunității de grup. Dar „este foarte puțin probabil să fie cazul”, a declarat epidemiologul Nicola Low, unul dintre autorii studiului Universității din Berna.

Până în prezent, experții nu au reușit să cadă de acord asupra numărului de persoane infectate care nu prezintă simptome. Motivul: o persoană asimptomatică care are un test pozitiv poate dezvolta simptome mai târziu. Aceștia sunt pacienți „presimptomatici”.

Copiii, mai des asimptomatici

Echipa lui Nicola Low a analizat 79 de studii rezultate din testele efectuate din martie până în iunie. Potrivit cercetătorilor, doar 1.287 din cei 6.616 de pacienți au rămas asimptomatici pe toată durata bolii. 80% dintre ei, mai devreme sau mai târziu, au dezvoltat simptome.

Într-o selecție mai precisă a studiilor, efectuate la subiecți selectați aleatoriu – și nu doar la pacienții din spital – procentul asimptomaticilor crește la 30%. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că boala apare mai rar la copii decât la adulți.

Problema „presimptomaticilor”

Analiza Universității din Berna confirmă că asimptomaticii joacă un rol relativ mic în răspândirea noului coronavirus. Problema apare în cazul persoanelor presimptomatice care nu știu că au infecția, notează Nicola Low.

Sursa: TdG

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook