Anglia implementează un nou sistem de alertă, pe trei niveluri, pentru a impune restricții pe plan local

Anglia implementează un nou sistem de alertă, pe trei niveluri, pentru a impune restricții pe plan local

Boris Johnson a prezentat parlamentarilor un nou sistem de alertă pe trei niveluri, care ar trebui să simplifice actualele restricții. Pentru „zdrobi” coronavirusul, care revine puternic și amenință să copleșească serviciile de sănătate, prim-ministrul britanic Boris Johnson a anunțat luni, 12 octombrie, închiderea puburilor din Liverpool și reactivarea a trei spitale de campanie înființate în primăvară.

Cu peste 42.800 de decese, fără egal în Europa, și aproape 618.000 de cazuri pozitive, Marea Britanie se confruntă cu un nou val de contaminări care afectează acum întreg teritoriul și toate grupele de vârstă. „Aceste cifre sunt ca niste semnale de alarmă care se aprind pe tabloul de bord al unui avion. Trebuie să acționăm acum”, le-a spus Boris Johnson britanicilor, menționând că este hotărât să oprească revenirea epidemiei datorită unei versiuni simplificate și unificate a restricțiilor locale impuse în ultimele săptămâni si care au ca scop evitarea izolării generale.

Premierul a anunțat un nou sistem de alertă la trei niveluri – „mediu”, „înalt” și „foarte înalt” – care ar trebui să simplifice de miercuri restricțiile actuale numai pentru Anglia, celelalte națiuni fiind competente să își aplice propriul dispozitiv. Primul nivel corespunde măsurilor valabile pentru toată Anglia: adunări limitate la șase persoane și închiderea pub-urilor și restaurantelor la ora 22:00. La „nivelul înalt”, în zonele aflate în prezent sub restricții locale, întâlnirile între familii diferite vor fi interzise în interior. În regiunile cu nivel „foarte înalt”, vor fi aplicate măsuri suplimentare, împreună cu autoritățile locale, sprijinite, dacă este necesar, de armată.

În regiunea Liverpool (aproape 1,5 milioane de persoane), în nord-vest, s-a ajuns la un acord pentru închiderea puburilor, barurilor, sălilor de sport și cazinourilor.

„Știu cât de dificil este, dar nu putem să abandonăm serviciul național de sănătate atunci când viețile sunt în joc”, a pledat premierul, confruntat cu nemulțumirea unei părți din tabăra sa, care se opune măsurilor prea restrictive. „Nu așa vrem să trăim, dar este calea pe care o alegem între daunele socio-economice ale unei izolări complete și costul economic al unei epidemii scăpate de sub control”, a justificat el.

Reticență

Autoritățile sanitare au avertizat cu privire la situația îngrijorătoare din spitale. Numărul persoanelor spitalizate cu Covid-19 în Anglia este acum mai mare decât era atunci când a fost declarată carantina, la sfârșitul lunii martie. În regiunile cele mai afectate, în nord-vest, serviciile spitalicești care nu sunt direct implicate în epidemie încep să fie afectate.

Pentru a ajuta sistemul de sănătate să facă față, trei dintre marile spitale de campanie înființate de urgență în primăvară au fost instruite „să se mobilizeze în următoarele câteva săptămâni pentru a fi gata să primească pacienți, dacă este necesar ”, a anunțat directorul medical al serviciului de sănătate, Stephen Powis. Aceste unități sunt situate în nord, dar pot urma și altele. „Încă nu există tratament, încă nu există vaccin pentru Covid-19. Din păcate, acest lucru înseamnă că odată cu creșterea infectărilor, numărul deceselor va crește ”, a avertizat Powis.

Noile restricții au fost întâmpinate cu ostilitate de către aleșii locali din nordul Angliei, care consideră insuficiente măsurile de sprijin pentru economie instituite de executiv și se tem că echilibrul lor financiar va fi pus în pericol.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook