Adevăratul virus| Unii cetățeni aleg dorința de a supraviețui în fața celei de a trăi, renunțând la libertate de bunăvoie

Adevăratul virus| Unii cetățeni aleg dorința de a supraviețui în fața celei de a trăi, renunțând la libertate de bunăvoie

Pierre Bentata, economist și autor al mai multor eseuri, discută despre ultimele măsuri anunțate pentru combaterea Covid-19 în Franța. El este îngrijorat de faptul că francezii par să prefere securitatea sănătății în locul libertății.

„Să oprim al doilea val, să evităm aglomerația din spitale. Impunerea de reguli noi, reglarea comportamentelor, sancțiuni. Faceți toate eforturile pentru a proteja sănătatea cetățenilor. Indiferent de cost. Acesta a fost, în esență, mesajul trimis de un președinte care părea să preia frâiele națiunii. Este liniștitoare fermitatea. Moale ca o îmbrățișare care te strânge încet, încet.

Paternalism și infantilizare

În aproape toate marile orașe va fi impusă o stingere însoțită de amenzi pentru cetățeni recalcitranți. Și ghinion pentru cei care își câștigă existența lucrând în baruri sau restaurante; ghinion pentru cultură, teatre și cinematografe. Ghinion pentru această „lume de noapte” care luminează viața unei noi zile. Desigur, îi vom ajuta financiar, ceea ce înseamnă, practic, că vom vedea mai târziu cine va plăti factura. Dar este asta o viață? Mai exact, este o viață democratică?

Poziția paternalistă a președintelui lasă o îndoială îngrijorătoare. În timp ce susține că nu urmărește infantilizarea populației, el sugerează limitarea adunărilor la șase persoane și recomandă purtarea unei măști, chiar și acasă; în inima căminului familial, în ultimul spațiu privat în care toți credeau că sunt suverani, acum se invită și statul. Același lucru este valabil și pentru organizarea muncii: antreprenorii și echipele sunt libere să se organizeze după cum consideră potrivit, dar ar face bine să promoveze munca de acasă. Fii responsabil, ascultă.

Acasă a devenit, în același timp, sfera publică și sfera privată; indivizii au devenit liberi să meargă la muncă, dar au fost încurajați să nu se ducă; cetățenii sunt acum ființe responsabile, dar sub supraveghere.

Președintele a fost destul de explicit cu privire la acest punct: „Ne-am obișnuit treptat să fim o societate de indivizi liberi; suntem o națiune de cetățeni uniți”.

Aceasta este tendința impusă, în liniște, de guvern, de la începutul acestei pandemii. În numele protecției tuturor, au introdus mai întâi „certificate de deplasare”, iar cetățenilor li s-a interzis să se depărteze la mai mult de un kilometru de casele lor; bătrânilor din aziluri li s-a interzis să-și vadă rudele, ca să-i protejam mai bine. Și toate acestea sub privirea atentă a dronelor care repetă mesaje de avertizare pe străzile marilor orașe. A fost pentru o cauză bună, până la urmă eram în război. Și apoi, era temporar. Au trecut șapte luni de când e temporar. Acum nu mai există limită de mișcare, ci o stingere. Ceea ce libertatea a recâștigat în spațiu, a pierdut în timp.

Servitudine voluntară?

Și nu s-a terminat. De acum încolo, nu decesele sunt cele care contează, ci numărul de cazuri. Cu alte cuvinte, atâta timp cât există virusul, statul își poate acorda dreptul de a ne limita libertățile.

Judecând după așteptările majorității cetățenilor, restricția drastică și disproporționată a libertăților individuale este tocmai expresia unei democrații populiste perfecte. Trebuie doar să observați comentariile și reacțiile cetățenilor pe rețelele de socializare. În ultimele săptămâni, îngroziți de amenințarea unui al doilea val de coronavirus, sute de oameni au cerut impunerea măsurilor liberticide. Unii se enervează: „Ce așteaptă guvernul?” Aceasta este ilustrația dramatică a unei servituți perfect asumate. Confruntați cu frica de contaminare, mulți cetățeni cer să fie înlănțuiți. Practic, statul răspunde doar la exprimarea cererii populare.

Aceasta este cel mai terifiant lucru în situația actuală. Că libertățile sunt restricționate, treacă meargă, cu condiția ca toată lumea să poată măsura pericolele. Aici lucrurile sunt diferite. Puțini dintre ei își fac griji. Și, mai rău, acei oameni care cer ca statul să-i închidă, cred sincer că sunt subversivi și autonomi. Procedând astfel, ei cred sincer că se bucură de libertatea la care renunță.

Iată adevăratul virus. Cel al servituții voluntare la pătrat, în care cetățenii nu numai că acceptă sclavia, ci o doresc și o revendică. Cea a unei societăți de indivizi siguri, mai degrabă decât liberi, a unei națiuni alcătuite din cetățeni uniți și sănătoși, dar lipsită de indivizi autonomi și responsabili. Adevăratul virus este dorinta de a supravietui în fața celei de trăi.”

Sursa: Marianne

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook