A început campania de vaccinare deși nu a înregistrat niciun caz de Covid. Țara care vrea să fie „prima imunizată”

A început campania de vaccinare deși nu a înregistrat niciun caz de Covid. Țara care vrea să fie „prima imunizată”

Arhipelagul Palau, din Oceanul Pacific, ar putea deveni în următoarele luni prima țară care va obține imunitatea colectivă față de Covid-19. Complet cruțat de virus, micul stat cu 18.000 de locuitori a lansat duminica trecută campania de vaccinare.

O națiune independentă, dar în asociere liberă cu Statele Unite din 1981, Palau a beneficiat de Operațiunea Warp Speed ​​(„viteza fulgerului” sau „mai rapidă decât lumina”) lansată de Washington în mai pentru a găsi și implementa rapid un vaccin împotriva coronavirusului.

Datorită acestui program, micul arhipelag situat la 1000 km est de Filipine a primit sâmbătă primul transport cu doze ale vaccinului: 2.800 de doze din produsul dezvoltat de compania americană Moderna, care necesită două injectări la 28 de zile distanță.

Autoritățile au început vaccinarea, acordând prioritate medicilor, oficialilor administrației și grupurilor vulnerabile (vârstnici și cei cu antecedente medicale). Guvernul speră să vaccineze 1.400 de persoane până vineri și a comandat deja 30.000 de doze suplimentare din Statele Unite.

„Suntem norocoși să fim într-o poziție în care avem acces la vaccinuri prin Operațiunea Warp Speed, iar numărul mic de locuitori facilitează lansarea programului”, a declarat pentru CNN un oficial al Ministerului Sănătății din Palau, Ritter Udui. „Nu este un vaccin obligatoriu, așa că scopul nostru este de a vaccina aproximativ 80% din populație. Sperăm să obținem imunitate colectivă”, spune el.

Israelul intră în cursa imunizării

Aproximativ 60% din populație trebuie vaccinată, conform specialiștilor. Un prag pe care Palau speră să-l atingă în câteva luni. Țara din Pacific, care nu a identificat niciun caz de Covid-19, conform OMS, estima inițial că va termina campania în luna mai. Dar termenul va fi „probabil prelungit”, a spus Ritter Udui, din cauza unei încetiniri a distribuției de vaccinuri din Statele Unite.

Israelul i-ar putea fura totuși titlul de „prima țară imunizată din lume”. Statul evreu este angajeat într-o campanie de vaccinare fulgerătoare, imunizând deja 15% din populația sa în termen de două săptămâni și speră să obțină imunitatea de grup până în primăvară.

Sursa: CNews

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook