Monarhia britanică ar putea dispărea peste două generații, estimează scriitoarea Hilary Mantel

Monarhia britanică ar putea dispărea peste două generații, estimează scriitoarea Hilary Mantel

Monarhia își poate urmări arborele genealogic înapoi în timp cel puțin până la William Cuceritorul, care a invadat Anglia în 1066. Dar are, de asemenea, legături cu regatele și principatele care se situau pe teritoriul a ceea ce a devenit Anglia, Scoția și Țara Galilor cu mult înainte de această dată.

Hilary Mantel, cunoscută mai ales pentru trilogia Wolf Hall, care prezintă ascensiunea fiului fierarului Thomas Cromwell până la ministru șef al lui Henry al VIII-lea și apoi căderea și execuția acestuia, a declarat că admiră devotamentul reginei Elisabeta, în vârstă de 95 de ani, și a moștenitorului Charles, prințul de Wales.

„Cred că o fac cât pot de bine, o iau în serios cât pot ei de mult”, spune Mantel, în vârstă de 69 de ani, pentru The Times.

Însă când a fost întrebată cât timp va mai dura monarhia, Mantel estimează că este vorba de încă două generații.

„Este foarte greu să înțelegi gândirea din spatele monarhiei în lumea modernă, când membrii sunt văzuți doar ca vedete”, spune ea.

Dacă părerea ei se dovedește a fi corectă, strănepotul Elisabetei, prințul George (8 ani), care este al treilea la tron, ​​după bunicul său Charles (72 de ani) și tatăl, prințul William (39 de ani), nu ar deveni rege.

Mantel a declanșat reacții furioase în Marea Britanie la începutul acestei luni, după ce a declarat pentru La Repubblica că Anglia este acum un loc care funcționează pe „memoria puterii”. Ea i-a descris pe Brexiteers ca fiind oportuniști neclintiți și adesea ridicoli.

„Mi-aș dori ca oamenii să nu mai tipe și să înceapă să se asculte reciproc”, spune ea despre Marea Britanie. „

Deși majoritatea britanicilor continuă să sprijine monarhia și mai ales să o respecte și să o admire pe regină, un sondaj de opinie din mai arătă că tinerii din Marea Britanie ar prefera acum un șef de stat ales.

Un purtător de cuvânt al Palatului Buckingham a refuzat să comenteze.

Sursa: Reuters

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook