Imunizarea colectivă, mit sau realitate? În orașul brazilian Manaus, puternic afectat de primul val, epidemia continuă la un nivel alarmant

Imunizarea colectivă, mit sau realitate? În orașul brazilian Manaus, puternic afectat de primul val, epidemia continuă la un nivel alarmant

Speranța imunizării colective în orașul Manaus, Brazilia, a fost rapid spulberată. Orașul a fost puternic afectat de pandemie în timpul primului val.

Însă un studiu publicat la sfârșitul lunii septembrie pe site-ul medRxiv a arătat, printr-un model matematic, că 66% din populația metropolei deține anticorpi împotriva coronavirusului. Un alt studiu, publicat pe 8 decembrie în revista științifică Science, susține această teorie. Desfășurat între martie și octombrie, estimează că mai mult de trei sferturi dintre locuitorii din Manaus (76%) au anticorpi împotriva SARS-CoV-2, relatează Le Monde. Ceea ce aprinde speranța de a fi atins pragul imunității colective.

Creșterea contaminării

Însă curba de contaminare a început din nou să crească, în urmă cu trei luni. Conform cifrelor Fundației pentru Supravegherea Sănătății din Amazonas (FVS-AM), numărul de noi cazuri identificate este aproape de pragul de 1000 pe zi, iar în timpul primului val, numărul de noi cazuri confirmate a oscilat zilnic între 1000 și 1650. În ceea ce privește decesele, acestea stagnează între 40 și 70 de decese pe săptămână. Potrivit unui studiu publicat la sfârșitul lunii noiembrie de cercetători brazilieni, citat de Diario de Pernambouco, Manaus concentrează 40% din cazurile depistate în Brazilia.

„Trebuie să facem diferența între prezența anticorpilor și imunitate”, explică Guilherme Werneck, un renumit epidemiolog brazilian, pentru Le Monde. „Încă ignorăm în mare măsură capacitățile reale de protecție ale anticorpilor. Nu știm dacă oferă protecție completă sau parțială, dacă este de lungă durată, sau dacă poți fi reinfectat, de exemplu, după câteva luni”.

„Să presupunem că, în Manaus, 66% dintre cetățeni au anticorpi, iar acești anticorpi protejează cu adevărat… Ei bine, asta nu înseamnă că epidemia s-a încheiat! Proporția persoanelor cu anticorpi variază enorm. De la un cartier sau un mediu social la altul… Putem astfel să asistăm la focare locale de epidemie”, adaugă el.

Sursa: L’Express

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook