Franta: Un spital psihiatric este acuzat pentru că a abuzat de măsurile de izolare

Franta: Un spital psihiatric este acuzat pentru că a abuzat de măsurile de izolare

Spitalul Roger-Prévot din Moisselles a „confundat” izolarea impusă de Covid cu izolarea psihiatrică, în timpul crizei de sănătate. Unitatea cu 174 de paturi este supusă recomandărilor de urgență din partea controlorului general al locurilor private de libertate (CGLPL), publicate astăzi în „Monitorul Oficial”.

O procedură excepțională a autorității independente, responsabilă cu asigurarea respectării drepturilor fundamentale ale persoanelor private de libertate (închisoare, spital psihiatric etc.).

Aceste recomandări sunt urmarea unei vizite efectuate pe 18 mai de către controlorul general și trei persoane însoțitoare, care fuseseră avertizate asupra practicilor legate de izolare care încalcă drepturile fundamentale ale persoanelor spitalizate.

Camere închise cu cheia

Controlorii au vizitat în special o secție a spitalului care a fost complet transformată în unitate specială pentru pacienții cu Covid-19.

„Pacienții care aveau Covid-19 au fost instalați în camerele închise, ceea ce este complet ilegal și contrar drepturilor fundamentale ale pacienților”, a declarat Adeline Hazan, controlorul general , amintind că izolarea terapeutică poate fi făcută numai pe baza prescripției unui psihiatru.

CGLPL a programat această vizită după ce a fost alertat asupra mai multor fapte care încalcă drepturile pacienților. Astfel, pe 7 mai, psihiatrul de gardă și conducerea unității au decis să izoleze în camere închise cu cheia toți pacienții din spital, după ce doi dintre ei au fost testati pozitiv pentru Covid-19 .

Pe 13 mai, toate încăperile din secția „Covid” au fost blocate, iar un pacient a fost rănit grav și a fost internat la urgență după ce a încercat să evadeze din camera spărgând geamul și sărind de la etajul doi.

Fără dușuri sau butoane de panică

În plus, în timpul vizitei sale, controlorul general a remarcat „condiții care încălcau dreptul la demnitate”, referindu-se în special la încăperile care nu sunt dotate cu dușuri, fără butoane de panică sau la pacienții îmbrăcați doar cu pijamale confecționate din țesătură, uneori fără lenjerie. Unii pacienți aveau voie să fumeze în camerele lor.

La trei zile de la vizită, conducerea spitalului a informat CGLPL că au fost luate măsuri pentru a pune capăt acestor practici. Pe 20 mai a avut loc un consiliu de administrație care reunește toți șefii de departament.

Recomandările CGLPL au fost transmise ministrului Sănătății. Contactata, conducerea spitalului Roger-Prévot nu a dorit să comenteze situația.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook