Robotul care ucide coronavirusul cucerește platourile de la Hollywood

Robotul care ucide coronavirusul cucerește platourile de la Hollywood
Foto: AFP

Robotul Xenex Germ-Zapping ucide aproape 99,99% din virusuri cu ajutorul razelor ultraviolete. O perspectivă atractivă pentru studiourile americane care încearcă să își reia activitatea.

Numit Xenex Germ-Zapping Robot, se spune că acest mic android se află în vizorul canalului CBS care produce seria Blue Bloods, după cum raportează mai multe surse pentru revista americană The Hollywood Reporter.

Acest robot reușește să distrugă până la 99,99% din coronavirusurile prezente pe o suprafață, conform testelor efectuate la Texas Biomedical Research Institute. Deja este folosit să în peste 500 de unități de sănătate și spitale din întreaga lume, Xenex și-ar putea face debutul pe platourile de filmare înainte ca acestea să-și reia activitatea. O mână de ajutor pentru industria hollywoodiană care încearcă să revina după ce a fost oprită timp de câteva luni.

Potrivit The Hollywood Reporter, compania Xenex Disinfection Services, cea care produce robotul, și-a oferit deja serviciile către Netflix, Amazon și Sony. „Încă folosim în principal găleți, mături și șervețele, iar ceea ce ne trebuie este un instrument nou care ar reduce riscul de infecție în mediul nostru”, spune Mark Stibich, co-fondator a companiei texane. Covid-19 poate supraviețui până la trei zile pe oțel inoxidabil sau plastic, spun cercetătorii de la Institutele Naționale de Sănătate din SUA.

Cinci minute pentru dezinfectare

Sursele indică faptul că producătorii Blue Bloods și-au exprimat interesul pentru micul robot pentru a proteja sănătatea actorilor și a echipelor de filmare. Studiourile încearcă să găsească soluții alternative pentru a-și relua activitatea, garantând în același timp angajaților munca în condiții sanitare bune. Dezinfectarea temeinică a decorurilor, distanțarea socială și purtarea măștilor ar putea acum să facă parte din viața de zi cu zi a echipelor de filmare.

Datorită razelor UV-C, Xenex este capabil să curețe în jur de zece camere pe zi. Folosite de obicei în spitale pentru uciderea agenților patogeni, razele ultraviolete sunt extrem de periculoase pentru oameni și pot provoca leziuni oculare, spune Xenex Disinfection Services. Din acest motiv este recomandat ca în spațiul ce trebuie decontaminat să nu existe nicio prezență umană.

Recent, cercetătorii de la Universitatea din California au arătat că lumina ultravioletă ar putea reprezenta o tehnologie promițătoare în dezinfectarea suprafețelor contaminate cu Covid-19. Însă robotul este scump, din cauza costurilor mari de producție. Pentru a beneficia de un robot Xenex, este necesar să plătești suma de 125.000 de dolari, sau aproape 115.000 de euro. Până la urmă, un chilipir, comparativ cu pierderile financiare estimate la 17 miliarde de dolari pe care coronavirusul le-ar putea produce industriei de la Hollywood.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook