Zeci de persoane au fost „vaccinate anti-Covid” cu un ser destinat câinilor, în Chile

Zeci de persoane au fost „vaccinate anti-Covid” cu un ser destinat câinilor, în Chile

O anchetă judiciară a fost deschisă împotriva a doi veterinari chilieni care ar fi administrat vaccinuri împotriva coronavirusului canin unui număr de 75 de persoane, în lunile care au precedat sosirea vaccinurilor dezvoltate pentru oameni, potrivit informațiilor oficiale. Există o versiune canină a coronavirusului, împotriva căreia a fost dezvoltat un vaccin. Cum era de așteptat, serul pentru câini nu este recomandat oamenilor. Asta nu i-a împiedicat pe cei doi veterinari chilieni să-l folosească pentru uz uman.

Cei doi veterinari au administrat vaccinurile dezvoltate împotriva coronavirusului canin, care nu este același cu virusul SARS-CoV-2 responsabil pentru pandemia globală, locuitorilor din orașul Calama, din nordul Chile.

Primele suspiciuni au apărut când oficialii din domeniul sănătății care au vizitat o clinică veterinară din oraș, în septembrie 2020, au văzut angajați care lucrau fără măști. Ei susțineau că au fost vaccinați de un medic veterinar local.

Primele vaccinuri anti-Covid nu au sosit în Chile decât câteva luni mai târziu, în decembrie. Investigațiile au arătat că un alt medic veterinar din oraș a administrat și altor persoane vaccinul pentru câini.

„Este foarte periculos”, a declarat secretarul regional pentru sănătate, Rossana Diaz, pentru televiziunea 24horas. „Există studii care spun că efectele la om pot fi locale sau sistemice”, a adăugat ea.

Autoritatea de sănătate publică a declarat că cel puțin 75 de persoane, inclusiv lucrători din domeniul sănătății și minori, au primit vaccinurile pentru câini. Chile a administrat până acum cel puțin o doză de vaccin SARS-CoV-2 la aproximativ 7,7 milioane de persoane, dintr-o populație țintă de 15,2 milioane. Țara a înregistrat 1,13 milioane de infectări și peste 25.000 de decese.

Sursa: Huffington Post

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook