VIDEO|Fenomen ciudat în Antarctica: zăpada a devenit verde

VIDEO|Fenomen ciudat în Antarctica: zăpada a devenit verde

Avem anumite așteptări atunci când vine vorba despre zăpadă. Ne raportăm de obicei la un alb strălucitor dar, în anumite zone din Antarctica, zăpada a căpătat nuanțe de verde.

Cercetătorii spun că ar trebui să ne obișnuim cu această priveliște pe măsură ce încălzirea globală afectează tot mai mult zona înghețată.

Culoarea verde este dată de anumite alge microscopice care se regăsesc în zăpadă. Porțiunile cuprinse de alge sunt atât de mari încât pot fi observate din satelit.

Oamenii de știință de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie au folosit date furnizate de sateliți, dar și observații făcute la fața locului pentru a determina zonele afectate și pentru a prezice evoluția acestui fenomen pe viitor.

Zăpada verde este predominantă în zonele de coastă, acolo unde temperaturile trec ușor de zero grade în perioada verii australe și favorizează apariția algelor.

Încălzirea globală va “înverzi” Antarctica. “Pe măsură ce temperaturile cresc, apreciem că aceste alge microscopice de zăpadă se vor extinde și mai mult, către zonele mai înalte”, a spus conducătorul studiului, Andrew Gray.

Cercetătorii spun că zăpada verde nu este singura noutate. Anumite părți ale Antarcticii au aspect de curcubeu. Ei presupun că există astfel de alge microscopice de culoare roșie sau portocalie, care contribuie la peisajul multicolor.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook