VIDEO| O femeie însărcinată este arestată pentru organizarea unui protest împotriva restricțiilor

VIDEO| O femeie însărcinată este arestată pentru organizarea unui protest împotriva restricțiilor

Pe 2 septembrie, poliția australiană a arestat o femeie însărcinată care lansase pe Facebook un apel pentru a manifesta împotriva măsurilor de restricție anti-Covid-19.

Videoclipul, transmis în direct, arată polițiștii punând cătușe femeii de fața cu cei doi copii ai săi. Această secvență a fost vizionată de milioane de internauți, provocând controverse și pornind o dezbatere privind respectarea libertăților individuale.

Zoe Buhler, femeia însărcinată, a declarat presei australiene că a propus un plan de protest fără să știe că este ilegal în statul Victoria, unde există restricții pentru a stopa un al doilea val al epidemiei de coronavirus. Ea a recunoscut că era „puțin amețită” când a postat. „Sunt doar o persoană sătulă de blocaje”, a explicat Zoe Buhler.

Australia a luat măsuri pentru a opri activiștii care doresc să organizeze proteste. În statul Victoria, rezidenții sunt invitați să rămână acasă și să-și limiteze cât mai mult deplasările. 

În pijama

„Scuzați-mă, instigare la ce?” Ce… ce este asta? ” îi întreabă pe polițiști femeia îmbrăcată în pijama. „Trebuie să fac o ecografie peste o oră”, spune ea, izbucnind în lacrimi. Aceste imagini au declanșat o dezbatere privind libertățile cetățenilor. Amnesty International Australia a declarat că poliția este vinovată de abuz în serviciu, în timp ce organizația pentru drepturile omului Liberty Victoria a numit arestarea drep „îngrijorătoare”.

Politicienii de extremă dreaptă, precum și teoriile conspiraționiste, care au criticat în mod repetat măsurile restrictive menite să lupte împotriva virusului, au văzut în acest videoclip dovada existenței unui „stat polițienesc”. Luke Cornelius, adjunctul comisarului de poliție al statului Victoria, a susținut acțiunile de aplicare a legii, spunând că autoritățile au fost clare cu privire la interdicția organizării demonstrațiilor publice.

Deși a recunoscut că este „cumplit” să arestezi o femeie însărcinată, el a spus că australienii care instigă la protest în timpul unei pandemii sunt egoisti și reprezintă o amenințare la eforturile de combatere a epidemiei.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook