Vaccinuri Covid| De ce datele studiilor nu au fost dezvăluite public

Vaccinuri Covid| De ce datele studiilor nu au fost dezvăluite public

Este un exercițiu dificil pentru autoritățile sanitare și pentru guverne. Acela de a convinge o populație reticentă să participe la o campanie de vaccinare în masă, chiar dacă datele publice referitoare la viitoarele vaccinuri se limitează la comunicate de presă. În cadrul prezentării strategiei de vaccinare în Franța, Pr. Alain Fischer, acum cunoscut și sub numele de „Monsieur Vaccin” al guvernului, a recunoscut: va fi necesară prudența în fața cifrelor date de diferitele laboratoare. „Avem doar comunicate de presă, așteptăm cu nerăbdare datele finale”, a recunoscut el.

Cu toate acestea, de câteva săptămâni, guvernul pregătește sosirea vaccinurilor. În special al celui dezvoltat de firma americană Pfizer și laboratorul german BioNTech, care se bazează pe o tehnologie relativ nouă, cea a ARN-ului mesager. Un nou vaccin, o nouă tehnologie și un nou virus.

În fața acestei accelerări a ritmului, unii – inclusiv în rândul medicilor și cercetătorilor – sunt uimiți de lipsa de transparență cu privire la datele științifice ale studiilor acestor vaccinuri. „De ce datele nu sunt accesibile? Nu pot să explic”, spune, uimită, Morgane Bomsel, virusolog și cercetător la Institutul Cochin, considerând că „lipsesc multe informații” în rezultatele anunțate de diferite laboratoare cu privire la eficacitatea produselor lor.

„Au ales să acorde prioritate agențiilor”

De fapt, nicio revistă științifică nu a publicat studii privind eficacitatea acestor vaccinuri, în ciuda dezbaterilor cu privire la eficacitatea tratamentelor împotriva Covid-19 și, în special, a antiviralelor, precum Remdesivir. Autorizațiile de introducere pe piață pentru aceste vaccinuri ar putea interveni chiar înainte ca studiile să fie publicate în reviste științifice. În Marea Britanie, MHRA, agenția pentru medicamente, a fost, prima care a dat undă verde pentru comercializarea și utilizarea vaccinului Pfizer.

„Vreau să reamintesc că, dacă un vaccin este autorizat, se face la sfârșitul unei proceduri riguroase de teste și evaluări efectuate de autorități sanitare independente”, a mărturisit premierul francez. Dacă datele științifice ale studiilor nu au fost dezvăluite public, nu înseamnă că acestea sunt inexistente. Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), la fel ca FDA, din Statele Unite, examinează de câteva săptămâni rezultatele vaccinului. „Este foarte simplu, agențiile dispun de toate datele, dar alegerea a fost prioritizarea agențiilor, mai degrabă decât publicațiile științifice”, explică Odile Launay, specialist în boli infecțioase și membru al comitetului pentru vaccin Covid-19.

„Nu mă mir că datele nu au fost publicate”, spune la rândul său Hervé Maisonneuve, specialist în publicatii științifice. „Un dosar de acest nivel, care include 30.000 de voluntari studiați, este greu de analizat, este vorba de sute de mii de pagini de date”, explică el, „toate acestea ajung la agenții și apoi, când avem rezultatele, trebuie făcute articole și trimise jurnale”. În timp ce cursa pentru vaccinuri este o necesitate din punct de vedere sanitar, politic și economic, analizarea datelor de către colegi vine după autorizațiile autorităților de sănătate. „În zilele următoare vom avea publicații”, a spus Odile Launay.

O dezbatere publică, în absența prudenței

De la începutul epidemiei, laboratoarele s-au remarcat prin timpul excepțional de scurt necesar pentru producerea vaccinurilor, ceea ce explică de ce datele științifice cunoscute în prezent sunt doar parțiale. Ar trebui să dureze mai mult timp, cu riscul ca vaccinul să ajungă mai târziu? „De obicei asteptăm un an înainte de a avea datele finale pentru comercializarea unui vaccin, acum asta ne-ar priva de un vaccin încă 6 luni. Este etic să așteptăm în timp ce suntem în mijlocul unei pandemii?”, întreabă Odile Launay.

Oamenii de știință asigură că datele despre eficacitatea vaccinului sunt solide, vaccinurile Pfizer sau Moderna induc un răspuns imunitar, dar există încă anumite necunoscute. Care este termenul de protecție? Cei mai în vârstă (peste 85 de ani), sunt protejați? Persoanele vaccinate sunt contagioase? Toate acestea sunt întrebări care vor rămâne de clarificat în timp ce strategia de vaccinare este deja pusă în aplicare. „Întreaga parte a testelor la oameni necesită o anumită precauție sau, în caz contrar, o dezbatere publică, cu transparență, astfel încât societatea să își asume aceste riscuri în cunoștință de cauză”, susține Morgane Bomsel.

Aceeași observație de la Odile Launay: „Vaccinarea nu este obligatorie, de aceea trebuie să fim transparenti, să spunem ce știm sau nu, pentru ca oamenii să se poată poziționa”. Publicarea datelor științifice va necesita cu siguranță ca aceste rezultate să poată fi „analizate” de comunitatea științifică.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook