Vaccinul Johnson & Johnson a fost aprobat în SUA. Doză unică, eficiență împotriva variantelor și depozitare la temperaturi normale

Vaccinul Johnson & Johnson a fost aprobat în SUA. Doză unică, eficiență împotriva variantelor și depozitare la temperaturi normale

Administrația pentru alimente și medicamente (FDA) a aprobat vaccinul anti-Covid produs de Johnson & Johnson, oferind Statelor Unite un al treilea instrument de combatere a pandemiei. Guvernul federal plănuiește să distribuie săptămâna viitoare aproape 4 milioane de doze către state, farmacii și centre de sănătate. Spre deosebire de vaccinurile Pfizer și Moderna, Johnson & Johnson elimină necesitatea rapelului și poate fi păstrat la temperatura frigiderului luni de zile.

Serul J & J ”este mai ușor de utilizat din punct de vedere operațional”, a declarat dr. Nancy Messonnier, directorul Centrului Național pentru Imunizare și Boli Respiratorii al CDC. “Mă aștept ca departamentele de sănătate de stat să aprecieze ușurința utilizării vaccinului J&J și să ia în considerare că serul ar putea fi mai potrivit pentru unele grupuri de persoane”.

Inițial, stocul va fi limitat, a spus J&J. Compania se așteaptă să livreze 20 de milioane de doze până la sfârșitul lunii martie. Compania are un acord cu guvernul SUA pentru a furniza 100 de milioane de doze de vaccin până la sfârșitul lunii iunie, iar oficialii americani spun că lucrează cu producătorul pentru a crește producția cât mai repede posibil.

Eficient împotriva variantelor

În ultimele săptămâni, oficialii din domeniul sănătății din SUA i-au sfătuit pe americani să se vaccineze cât mai repede posibil. Autoritățile sunt din ce în ce mai îngrijorate de noile variante emergente ale virusului, în special de tulpina B.1.351, care s-a dovedit că reduce eficacitatea vaccinurilor.

J&J a trimis datele privind vaccinul Covid către FDA pe 4 februarie. Eficiența vaccinului variază în funcție de regiune, spune compania – 66% eficacitate în general, 72% în Statele Unite, 66% în America Latină și 57% în Africa de Sud, unde varianta B.1.351 se răspândește rapid. Însă documentele FDA arată că vaccinul a fost în proporție de 64% eficient în Africa de Sud, după aproximativ o lună. Compania a declarat că vaccinul a prevenit 100% dintre spitalizări și decese.

Vaccinul Pfizer s-a dovedit a fi 95% eficient împotriva prevenirii Covid-19, în timp ce Moderna a arătat eficiență de 94%. Experții în boli infecțioase au subliniat că cifrele J & J nu pot fi comparate direct cu cele ale celorlalte două vaccinuri, deoarece are o singură doză, iar studiul companiei a fost efectuat atunci într-un moment în care au existat mai multe infectări, precum și noi variante mai contagioase.

FDA a spus că va autoriza orice vaccin Covid-19 care este sigur și care are eficiență de cel puțin 50%. Prin comparație, vaccinul antigripal reduce riscul de a dezvolta gripă cu 40% până la 60%.

Aprobare pentru utilizare de urgență

FDA a autorizat vaccinul J&J pentru persoanele cu vârsta de 18 ani și peste. Nu este același lucru cu aprobarea completă, care necesită mai multe date și, de obicei, poate dura mai multe luni. FDA a aprobat utilizarea de urgență a hidroxiclorochinei pentru tratarea Covid-19 în martie, doar pentru a o revoca în iunie, după ce datele suplimentare nu au arătat „nicio dovadă de beneficiu” la pacienții cu coronavirus.

„Trebuie să aprobăm acest vaccin acum”, a spus dr. Jay Portnoy, profesor la Școala de Medicină UMKC și membru cu drept de vot al comitetului. El a adăugat, „ne grăbim”, deoarece variantele reprezintă o amenințare.

Nu au fost identificate probleme specifice de siguranță legate de vaccinul J&J. Durerile de cap, oboseala și durerile musculare au fost unele dintre cele mai frecvente efecte secundare în  rândul persoanelor care au primit inocularea, potrivit unui raport al FDA publicat miercuri. De asemenea, au fost raportate simptome ca greață, febră și durere la locul injectării.

Un flacon al vaccinului conține cinci doze și poate fi păstrat la 2-5°C.

Sursa: CNBC

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook