Vaccinul AstraZeneca, ineficient împotriva variantei sud-africane. Imunitatea de grup nu mai este un obiectiv realizabil

Vaccinul AstraZeneca, ineficient împotriva variantei sud-africane. Imunitatea de grup nu mai este un obiectiv realizabil

Imunitatea de grup nu mai poate fi obiectivul vaccinurilor Covid, au spus cercetătorii, în urma știrii că vaccinul Oxford/AstraZeneca nu împiedică persoanele cu varianta sud-africană să dezvolte o formă ușoară sau moderată a bolii.

Oxford și AstraZeneca au efectuat un mic studiu, pe 2.000 de tineri din Africa de Sud, pentru a decide dacă vaccinul este eficient împotriva variantei sud-africane. Potrivit oamenilor de știință, pacienții nu au suferit forme severe și nu au avut nevoie de spitalizare – dar totul s-a datorat faptului că toți erau tineri, media de vârstă a fost de 31 de ani. Însă vaccinarea nu i-a împiedicat să se îmbolnăvească (au dezvoltat forme ușoare).

„O imunizare cu două doze ale vaccinului nu a arătat protecție împotriva formelor ușoare și moderate ale Covid-19, în privința variantei sud-africane”, arată studiul, adăugând că eficacitatea împotriva formelor severe, a spitalizărilor și deceselor nu a fost încă hotărâtă.

Așa-numita variantă Kent (britanică) – despre care universitatea Oxford a declarat vineri că este la fel de sensibila la vaccin ca și variantele mai vechi ale virusului – a dobândit acum mutația E484K, care este prezentă și în variantele din Brazilia și Africa de Sud.

Rezultatele modifică abordarea și schimbă obiectivul – imunitatea de grup nu mai este o opțiune viabilă, așa că este necesară protejarea tuturor persoanelor cu risc, spune prof. Shabir Madhi de la Universitatea din Witwatersrand și investigator șef al studiului din Africa de Sud.

Andrew Pollard, profesor în boli infecțioase și anchetator șef al studiului vaccinului Oxford, a declarat că obiectivul trebuie să fie ocrotirea persoanelor cu risc de spitalizare și deces.

„Studiul confirmă faptul că virusul va găsi modalități de a se răspândi în continuare, în ciuda vaccinării, așa cum era de așteptat. Însă,  utilizând un vector viral similar, vaccinurile pot continua să reducă impactul asupra sistemului medical, prin prevenirea formelor severe”, spune el.

La fel ca alte laboratoare, Oxford și AstraZeneca lucrează acum la vaccinuri modificate, care se vor dovedi eficiente împotriva variantei din Africa de Sud, potrivit The Guardian.

„Se depun eforturi pentru a dezvolta o nouă generație de vaccinuri, care să ofere eficiență pentru variantele emergente, sub formă de rapel, dacă se dovedește a fi necesar să se facă acest lucru”, a declarat Sarah Gilbert, profesor de vaccinologie la Oxford.

„Lucrăm cu AstraZeneca pentru optimizarea vaccinurilor, ne adaptăm tulpinii în cazul în care acest lucru devine necesar. Este aceeași problemă cu care se confruntă toți dezvoltatorii de vaccinuri și vom continua să monitorizăm apariția de noi variante și să pregătim modificări”.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook