Vaccinarea anti-Covid a redus brusc numărul spitalizărilor, în Scoția. AstraZeneca a dat rezultate mai bune decât Pfizer

Vaccinarea anti-Covid a redus brusc numărul spitalizărilor, în Scoția. AstraZeneca a dat rezultate mai bune decât Pfizer

Vaccinurile anti-Covid Pfizer/BioNTech și AstraZeneca/Oxford, administrate ca parte a campaniei de vaccinare din Scoția, au dus la scăderea riscului de spitalizare legat de coronavirus, potrivit unui studiu publicat luni. Cercetarea realizată de Universitatea din Edinburgh indică faptul că, la patru săptămâni după administrarea unei prime doze, riscul de spitalizare a fost redus cu 85% în cazul vaccinului Pfizer și cu 94% în cazul AstraZeneca – comparativ cu persoanele care nu au primit vaccinul.

Dintre cei peste 80 de ani, unul dintre cele mai expuse grupurilor de risc, rezultatele preliminare combinate ale celor două vaccinuri arată o reducere cu 81% a spitalizărilor.

„Rezultatele sunt foarte încurajatoare și ne oferă motive întemeiate să fim optimiști pentru viitor”, a declarat prof. Aziz Sheikh de la Universitatea din Edinburgh într-un comunicat. „Avem acum dovezi la nivel național (…) că vaccinarea reduce numărul spitalizărilor legate de Covid-19”, a adăugat el. În perioada examinată, 8 decembrie – 15 februarie, au fost administrate 1,14 milioane de doze (650.000 de la Pfizer și 490.000 de la AstraZeneca), acoperind 21% din populație.

Sursa: BBC

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook