Vaccin cultural| 200 de artiști francezi semnează o petiție pentru a fi imunizați cu prioritate

Vaccin cultural| 200 de artiști francezi semnează o petiție pentru a fi imunizați cu prioritate
Foto: Théâtre musical Paris 

Dincolo de demonstrații sau întâlniri la minister, lumea culturii, cel puțin parțial, a decis să se implice și să se angajeze în campania de vaccinare împotriva Covid-19. „Pentru a face un pas decisiv în controlul pandemiei, fără nicio ezitare, ne-am angajat să ne vaccinăm cât mai curând posibil”.

Sub acest imbold, 200 de personalități, actori și actrițe, autori, regizori de teatru, gazde TV, cineaști, cântăreți… au decis să semneze petiția. Un casting de celebrități care îi include în special pe Gérard Jugnot, Daniel Auteuil, Arielle Dombasle, Julie Gayet, Nagui, Grand Corps Malade… Un angajament personal, dar care sună ca o pledoarie în favoarea vaccinării, în condițiile în care 58% dintre francezi sunt împotriva vaccinării.

„În acest ritm, vom rămâne închisi încă un an…”

Inițiativa artiștilor a fost lansată chiar la sfârșitul lunii decembrie de către actorul și regizorul Stanislas Nordey, 54 de ani, director al teatrului de la Strasbourg (Bas-Rhin), una dintre regiunile cele mai afectate de al doilea val. „Ideea mi-a venit pe 29 decembrie, în urma unui apel care cuprindea 200 de primari care voiau să fie vaccinați. Există două motive concomitente. În primul rând, ideea unui cetățean care acționează deoarece responsabilitatea noastră este colectivă în fața virusului. Lucrez în Alsacia. Am fost bolnav la începutul epidemiei, am rude care au murit… Nu mai putem să ne mulțumim să așteptăm ce va face sau nu guvernul. Trebuie să ne luam destinul în mâini”.

„Al doilea motiv este acela că am înțeles încă de atunci că teatrele nu se mai puteau redeschide pe 7 ianuarie. În acest ritm, vom rămâne închiși și la anul… Nu putem doar să ne plângem. Această petiție este un mod de a acționa pentru a ieși din impas”.

„Nimeni nu a refuzat”

Un mesaj la care personalitățile culturale au răspuns imediat, potrivit lui. „Mi-am scos agenda. Jean-Michel Ribes (directorul Théâtre du Rond-Point) și Zabou Breitman mi-au dat o mână de ajutor. Feedback-ul a fost destul de rapid și unanim. Unii nu mi-au răspuns, dar nu am întâmpinat niciun refuz”, afirmă Stanislas Nordey. „Nu am simțit neîncredere. Toată lumea este convinsă că, dacă nu facem nimic, nu vom scăpa niciodată. A trebuit să trimitem un mesaj puternic, care a venit chiar de la noi, nu de la guvern”.

Apelul nu este un îndemn direct către francezi să fie vaccinați. Dar, actorul nu o ascunde, reprezintă un stimulent. „Ați putea spune că este un mod de a da un exemplu. Și sper să îi fac pe oameni să gândească. Adesea aud oameni plângându-se că politicienii, că Macron nu se vaccinează… Semnatarii acestei petiții spun pur și simplu: Noi mergem, suntem gata. Pentru că nu există altă cale. Este o chestiune de bun simț și responsabilitate colectivă. Observ că până acum nu au existat evenimente nefericite după vaccinare. Dar dacă ar fi să descoperim efecte secundare teribile, o bună parte a lumii culturii va dispărea din cauza mea”, glumește el.

„Faceți o propunere pentru a ieși din această zi nesfârșită”

Este posibil ca pe activiștii anti-vaccin să-i amuze mai puțin această inițiativă. Fără să-i mai mentionez pe toți cei care vor vedea aici doar un mod de a „predica pentru propria parohie”, pentru redeschiderea teatrelor… „Evident, mă aștept la critici, le simt venind. Dar eu nu sunt un ayatollah al vaccinarii. Vaccinul nu este obligatoriu și mi se pare foarte bine. Nu judec sau nu vreau să dau nimănui o lecție. Nu există o premeditare în acest proces. Nimeni nu-și poate imagina că, odată cu această petiție, 98% dintre francezi vor alerga să fie vaccinați. Este doar o acțiune colectivă pentru a participa la dezbatere, pentru a aduce modest contribuția noastră. Faceți o propunere pentru a ieși din această zi  nesfârșită. Apelul va continua să circule și, desigur, va fi deschis tuturor. Dacă restaurantele vor să ni se alăture, de exemplu, sunt binevenite”.

Sursa: Le Parisien

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook