Unele persoane expuse la SARS-Cov-2 nu se infectează, dar dezvoltă „memorie imunitară”, arată un studiu britanic

Unele persoane expuse la SARS-Cov-2 nu se infectează, dar dezvoltă „memorie imunitară”, arată un studiu britanic

Există persoane care, în ciuda faptului că întreaga familie a fost infectată cu SARS-Cov-2, nu au fost testate pozitiv pentru Covid-19. Oamenii de știință au găsit o explicație – ei susțin că unii oameni suferă o „infectare avortivă”. Virusul intră în organism, dar este eliminat de celulele T ale sistemului imunitar încă din stadiul incipient, iar testele PCR și cele de anticorpi înregistrează rezultate negative.

Aproximativ 15% dintre lucrătorii din domeniul sănătății care au fost monitorizați în timpul primului val epidemic din Londra par să se potrivească acestui scenariu.

Descoperirea ar putea deschide calea pentru o nouă generație de vaccinuri care vizează răspunsul celulelor T -ele ar putea produce o imunitate de mai mare durată, spun oamenii de știință.

Leo Swadling, imunolog la University College London și autor principal al lucrării, a declarat: „Toată lumea are dovezi anecdotice potrivit cărora oamenii sunt expuși, dar nu se infectează. Ceea ce nu știam este dacă acești indivizi chiar au reușit să evite complet virusul sau l-au eliminat în mod natural înainte ca el să fie detectabil.”

Creștere a numărului de celule T

Cel mai recent studiu a monitorizat intens lucrătorii din domeniul sănătății pentru depistarea semnelor de infectare și observarea răspunsurilor imune în timpul primului val al pandemiei. În ciuda unui risc ridicat de expunere, 58 de participanți nu au fost testați pozitiv pentru Covid-19 în niciun moment.

Însă probele de sânge prelevate au arătat că respectivii au avut o creștere a numărului de celule T care au reacționat împotriva SARS-Cov-2, în comparație cu probele prelevate înainte de apariția pandemiei și în comparație cu persoanele care nu au fost expuse deloc la virus. Au avut, de asemenea, creșteri ale unui alt marker sanguin al infecției virale.

Lucrarea sugerează că un subgrup de oameni aveau deja celule T de memorie de la infectări anterioare cu alte coronavirusuri sezoniere, care i-au protejat de Covid-19.

Virusul este eliminat înainte de faza de replicare

Celulele imunitare „adulmecă” proteinele din mecanismul de replicare – o secvență a SARS-Cov-2 similară cu a altor coronavirusuri sezoniere – iar la unii oameni acest răspuns a fost suficient de rapid și de puternic pentru ca infectarea să fie eliminată în stadiul incipent. „Celulele T preexistente sunt pregătite să recunoască SARS-CoV-2”, subliniază Swadling.

Alexander Edwards, profesor în tehnologie biomedicală la Universitatea din Reading, consideră că „acest studiu identifică [un nou] rezultat intermediar – o expunere suficientă la virus pentru a activa o parte a sistemului imunitar, dar nu destul de puternică pentru a prezenta simptome, a detecta niveluri semnificative de virus sau a declanșa producerea de anticorpi.”

Descoperirea este semnificativă deoarece răspunsul imun care implică celulele T tinde să confere o imunitate de durată, până la câțiva ani, mai degrabă decât luni, în comparație cu anticorpii. Aproape toate vaccinurile anti-Covid existente se concentrează pe producerea anticorpilor împotriva proteinei vitale care ajută SARS-CoV-2 să intre în celule.

Anticorpii neutralizanți oferă o protecție excelentă împotriva bolilor severe, dar imunitatea scade de-a lungul timpului, iar eficiența serului poate fi redusă în cazul apariției unor mutații ale proteinei spike.

Este deschisă calea către un vaccin mai eficient

În schimb, răspunsul celulelor T nu tinde să se estompeze la fel de repede, iar mașina de replicare internă pe care o țintește este asemănătoare în cazul coronavirusurilor cunoscute, ceea ce înseamnă că un vaccin care vizează acest aspect ar proteja probabil împotriva noilor tulpini – și, eventual, chiar împotriva unor tulpini complet noi.

„Rezultatele studiului ar putea fi esențiale pentru proiectarea unui alt tip de vaccin”, spune Andrew Freedman, specialist în boli infecțioase la Cardiff University School of Medicine.

Sursa: The Guardian

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook