Un nou studiu demontează ideea conform căreia concertele și evenimentele sportive sunt printre cele mai riscante activități COVID-19

Un nou studiu demontează ideea conform căreia concertele și evenimentele sportive sunt printre cele mai riscante activități COVID-19.

Luna trecută, cel mai mare festival din Spania, Primavera, a făcut un experiment.
Studiul PRIMA-CoV, un concert live, la care au participat 1047 de spectatori. Toți au fost testați la intrare cu teste antigen.
8 zile mai târziu, participanții au fost re-testați, de data asta PCR. Niciunul dintre ei nu s-a infectat.

Evenimentul a avut loc pe 12 decembrie, în sala Apolo din Barcelona. Spectatorii au avut vârste cuprinse între 18 și 59 de ani, nu aveau comorbidități, nu locuiau cu persoane aflate în grupa de risc și nu fuseseră diagnosticați cu SARS-CoV-2 în ultimele 14 zile.
Ei spun că s-au simțit perfect normal la concert și au putut să se bucure de spectacolul care a durat 5 ore. Nu au fost deranjați de măsurile suplimentare de protecție și de securitate implementate de organizatori.

Pe lângă testarea de la intrare, organizatorii au amenanjat și zone speciale pentru fumat și o zonă separată pentru bar. Băuturile au fost servite doar în acea zonă, aflată într-o cameră separată. Totă lumea a primit câte o mască certificată N95 la intrare. Masca a fost obligatorie pe durata spectacolului, dar nu a fost nevoie de distanțare. Cântatul și dansatul au fost și ele permise în public.
Medicii spun că măsurile luate în cadrul acestui experiment pot fi ușor implementate și pentru evenimente mai mari.

Sezonul festivalier riscă să fie anulat și anul acesta dacă autoritățile nu vor anunța până la finalul lunii măsuri clare privind redeschiderea sălilor de spectacol și o listă de reguli pentru desfășurarea evenimentelor în aer liber.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook