Un nou derapaj al lui Bolsonaro. „Dacă te transformi în crocodil după vaccinare, e problema ta”

Un nou derapaj al lui Bolsonaro. „Dacă te transformi în crocodil după vaccinare, e problema ta”

Sceptic încă de la începutul pandemiei, președintele brazilian Jair Bolsonaro a criticat în repetate rânduri vaccinurile Covid-19. „Dacă te transformi într-un crocodil, asta e problema ta”, a spus el despre efectele secundare ale vaccinului Pfizer/BioNTech.

„Dacă devii Superman, dacă o femeie se naște cu barbă, dacă un bărbat începe să vorbească cu o voce subțire, ei (laboratoarele Pfizer) nu au nimic de-a face cu asta”, continuă el cu sarcasm.

De la apariția coronavirusului, Jair Bolsonaro a fost suspicios, chiar îndoindu-se de existența și pericolul Covid-19. În ciuda faptului că a fost infectat, el s-a referit în repetate rânduri la Covid-19 ca la „o mică gripă”. Acum critică agitația din jurul vaccinului și nu crede că este justificată. „Pandemia se apropie de sfârșit”, a spus el, și spune că nu este în favoarea vaccinului pentru că, astfel, „ne amestecăm în viața oamenilor”.

Prin urmare, nu există riscul de a vedea imagini cu președintele brazilian vaccinat, ca în cazul Joe Biden sau Barack Obama. „Nu voi face vaccinul”, a întărit el săptămâna trecută. „Am avut deja virusul, am deja anticorpi, de ce să mă vaccinez?”

Neîncrederea populației

Declarații care pot duce la neîncrederea publică în vaccinuri, într-una dintre țările cele mai afectate de pandemie, cu peste 185.000 de decese. Conform datelor institutului de statistică brazilian Datafolha, 22% dintre brazilieni nu intenționează să fie vaccinați.

Dacă efectele secundare pot însoți într-adevăr vaccinarea, acestea vor rămâne totuși destul de ușoare (oboseală, dureri de cap etc.), ca și în cazul altor vaccinuri. Efecte mai dăunătoare ar putea apărea pe termen lung, dar se așteaptă să fie foarte rare.

Prin urmare, strategia de vaccinare a Braziliei a rămas cu mult în urmă. Nicio dată sau program nu au fost clar definite de guvern pentru achiziționarea și distribuirea vaccinurilor.

Sursa: CNews

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook