Un artist italian vinde o „sculptură invizibilă” cu 15.000 de euro. Un spațiu gol, „plin de energie”

Un artist italian vinde o „sculptură invizibilă” cu 15.000 de euro. Un spațiu gol, „plin de energie”

Salvatore Garau este un pictor italian contemporan, în vârstă de 67 de ani. Bărbatul născut în Sardinia a atras atenția presei după ce a vândut o lucrare invizibilă cu 15.000 de euro. Este considerat geniul care a reușit să vândă vidul.

Un gând singular

 Potrivit lui Salvatore Garau, lucrarea sa imaterială intitulată „Io Sono”, (Eu sunt) există. Prin spiritul creatorului său, prinde viață. El justifică existența operei sale prin filozofie și prezența lui Dumnezeu.

„Vacuumul nu este altceva decât un spațiu plin de energie și chiar dacă îl golim, conform principiului incertitudinii lui Heisenberg, vidul are o greutate. Prin urmare, are o energie care se condensează și se transformă în particule. Care este în noi. La urma urmei, nu-i dăm formă unui Dumnezeu pe care nu l-am văzut niciodată?”

„Io Sono” a fost vândut pe 18 mai la o licitație organizată la Milano de casa de licitații Art-Rite. Prețul de pornire a fost stabilit la 6.000 de euro. O luptă acerbă între mai mulți cumpărători a dus prețul până la 15.000 de euro.

Opera ocupă puțin spațiu dar este exigentă

Identitatea cumpărătorului nu este cunoscută, dar artistul din Sardinia i-a dat instrucțiuni stricte. Lucrarea trebuie instalată într-o casă privată, într-o cameră goală. Centrul încăperii trebuie rezervat sculpturii, într-un spațiu de 150×150 centimetri, nici mai mult nici mai puțin.

Cumpărătorul sculpturii imateriale rămâne cu un certificat de garanție și originalitate a lucrării și mai presus de toate, scapă de costurile de transport.

Libertatea vidului

Salvatore Garau spune că lucrările sale sunt un exemplu de libertate, deoarece nu trebuie să solicite permisiunea municipalităților pentru a se instala în spații publice, nu implică transport, întreținere sau supraveghere și pot fi proiectate și create de pe canapeaua de acasă.

Artistul este cunoscut și pentru expoziția sa anterioară, „Buddha în contemplație”, prezentată în februarie anul trecut în Piazza Della Scala din Milano. 

Noua expoziție redefinește totuși arta. Nimeni nu a mers până acum atât de departe încât să trateze arta invizibilă ca formă de artă viabilă. 

Sursa:

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook