Ți se pregătește fereastra inteligentă care te scapă de zgomotele orașului

Ți se pregătește fereastra inteligentă care te scapă de zgomotele orașului

de Alexandru Anghel

Te-ai săturat de cercetătorii britanici și de glumele cu ei? Stai să vezi ce au pentru tine cercetătorii din Singapore. Din New York Times citire, ei spun că au găsit soluția pentru a te scăpa de zgomotele nedorite care vin din afara casei tale.

E vară, vrei și tu să stai cu geamurile deschise, ca să poți să respiri, numai că de afară se aud claxoane, motoare ambalate, manele, câini, vecini țipând, vecini care bat în țeavă, vecini care taie ceva cu flexul la 7 dimineața, vecini cu bormașina…știi tu.

Așa că o echipă de oameni de știință de la Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore au dezvoltat un aparat care să te scape de astfel de zgomote. Nu ai nevoie de o pereche imensă de căști pe care să o porți tot timpul pe urechi, e mai comod de atât. Pui aparatul la fereastră și acesta reduce sunetul exterior cu până la 10 decibeli.

Dr. Bhan Lam, care a contribuit la producerea dispozitivului, spune că a crescut în Singapore, oraș mic, cu o mare poluare fonică și temperaturi crescute, așa că a fost foarte motivat să vină cu o soluție care să nu implice închiderea ferestrelor și renunțarea la ventilarea naturală.

Prototipul nu este deocamdată cel mai practic dispozitiv, în viața de zi cu zi, dar reprezintă un pas important în rezolarea acestei probleme cu care te confrunți de când lumea.

Principiul e același după care funcționează și căștile cu funcție de anulare a zgomotului, doar că în cazul ăsta ai 24 de boxe mici puse în dreptul ferestrei. Ele emit unde sonore ce corespund tărăboiului venit de afară, neutralizându-l.

Deocamdată își face treaba bine între 300 și 1000 de Hertzi. Din păcate, vocile oamenilor nu prea se încadrează în acest interval, dar echipa care lucrează la proiect promite că ăsta este următorul pas al dezvoltării.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook