Petrece o seară de izolare la Teatrul Bolșoi din Moscova

Petrece o seară de izolare la Teatrul Bolșoi din Moscova

de Alexandru Anghel

Treci printre baruri, cafenele și restaurante și ajungi în Piața Teatrului, frumos luminată de lampadare cu lumină caldă. În spatele fântânii arteziene, pe treptele de la intrare se adună și se sprijină de coloane ținute elegante, fie că e vorba de varianta lor de la oraș sau de cea de la țară – umbrele lor sunt la fel de frumoase. Diversitatea e la ea acasă la Moscova.

Teatrul Bolșoi din localitate e genul ăla de loc pe care nu-l uiți, chiar dacă nu este, cu siguranță, cea mai frumoasă clădire pe care ai văzut-o vreodată. Are el ceva care-ți rămâne întipărit pe retină. Poate se trage de la pofta pe care ți-o fac paharele de șampanie care se scurg în bar, poate de la emoția așteptării, câteva secunde înainte de intrarea artiștilor pe scenă, când toți spectatorii își țin respirația. Sau, cine știe, poate m-a marcat numărul mare de oameni simpli, care la pauză și-au scos sandwich-urile atent împachetate și strecurate în pungile de rafie, la rândul lor strecurate în genți ceva mai aspectuoase.

De vineri, de Ziua Mondială a Teatrului, pentru prima dată în istoria sa, Bolșoi trece pe digital. Cele mai cunoscute spectacole de operă și de balet ale sale, „Colecția de aur” cum le place rușilor să-i spună, se vede în regim de live-stream pe canalul de YouTube, pentru a păstra legătura cu noi, publicul.
Sunt șase spectacole anunțate deocamdată, între 27 martie și 10 aprilie, fiecare cu premiera la ora 19:00 și disponibil pentru 24 de ore de la difuzare, ca să nu-l rateze nimeni.

Programul arată așa:

27 martie
Swan Lake (2015), balet în două acte

28 martie
The Sleeping Beauty (2011), balet în două acte

1 aprilie
The Tsar’s Bride (2018), operă în patru acte

4 aprilie
Marco Spada (2014), balet în trei acte

7 aprilie
Boris Godunov (2019), operă în patru acte

10 aprilie
The Nutcracker (2014), balet în două acte

Cadou, un polaroid pe care l-am făcut la Moscova:

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook