Suedia se pregătește de valul trei. Tulpina britanică devine, „inevitabil”, dominantă

Suedia se pregătește de valul trei. Tulpina britanică devine, „inevitabil”, dominantă

Agenția suedeză de sănătate publică a raportat marți 10.933 de noi infectări începînd de vinerea trecută, o creștere cu 9.458 de cazuri față de săptămâna precedentă. „Varianta britanică se răspândește foarte repede”, a explicat Anders Tegnell într-o conferință de presă. „Va fi cel mai probabil tulpina dominantă în câteva săptămâni. În prezent pregătim un set de măsuri naționale, ce vor fi prezentate mâine (miercuri)”, a adăugat el, fără a oferi detalii suplimentare.

Epidemiologul a spus că pare „aproape inevitabil” ca varianta să devină dominantă atât în ​​Europa, cât și în Suedia, „în câteva săptămâni sau o lună”. Tegnell a spus însă că nu vede „niciun risc” legat de scăderea eficienței vaccinurilor. „Se pare că funcționează la fel de bine. Cu celelalte două [varianta braziliană și cea sud-africană], este puțin neclar”, a adăugat el.

Potrivit comunității științifice, varianta britanică a coronavirusului este o tulpină mai infecțioasă. Au fost detectate și cazuri ale variantelor braziliene și sud-africane, dar nu se răspândesc la fel de repede.

Creșterea numărului de infectări, combinată cu răspândirea noilor variante ale virusului provoacă teamă în legătură cu apariția unui al treilea val.

Guvernul de centru-stânga condus de Stefan Löfven a deschis calea pentru măsuri mult mai restrictive decât cele impuse anterior în țară.

Multe dintre zonele populare ale Suediei, inclusiv Stockholm, au implementat măsuri – inclusiv purtarea unei măști, recomandată acum în magazine, transport public și locuri de muncă.

Suedia, o țară de 10 milioane de locuitori, a înregistrat 12.713 decese legate de coronavirus. Deși rata de deces pe cap de locuitor este mult mai mare decât în ​​alte țări scandinave, rămâne totuși redusă în comparație cu cele raportate de ​​alte țări europene, care au optat pentru măsuri de izolare dure.

Sursa: La Tribune

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook