SUA| Un festival al motocicliștilor a provocat peste 260.000 de cazuri noi de Covid. Normele de prevenție nu au fost respectate

SUA| Un festival al motocicliștilor a provocat peste 260.000 de cazuri noi de Covid. Normele de prevenție nu au fost respectate

Cei 460.000 de motocicliști care s-au adunat în Dakota de Sud în august, fără sa le pese de epidemie, au provocat un total de 260.000 de cazuri noi de Covid-19, estimează cercetătorii într-un studiu publicat marți, 8 septembrie. Această cifră, care nu a fost confirmată încă oficial, face din această adunare de zece zile, Raliul Sturgis Motorcycle Rally, cel mai mare eveniment documentat de răspândire a coronavirusului în Statele Unite.

Studiul, realizat de economiști de la Universitatea din San Diego și publicat de Institutul de Economie a Muncii (IZA), este o aproximare statistică bazată pe datele colectate de pe telefoanele mobile active în orășelul Sturgis și în jurul acestuia, o regiune rurală puțin populată, invadată în fiecare an de o armată de motocicliști. Aceste date au confirmat numărul de oameni care au participat, au ieșit, au băut, au mâncat și au ascultat concerte, în mare parte fără mască, în timpul celei de-a 80-a ediții a raliului, desfășurat în perioada 7-16 august.

Prin compararea acestor date geografice cu cifrele oficiale ale cazurilor Covid-19 din luna august, cercetătorii au estimat valul de contaminare născut în Sturgis, care s-a răspândit în toată țara: 266.796 cazuri noi, sau 19% din cele 1,4 milioane de cazuri depistate în Statele Unite în perioada 2 august – 2 septembrie.

Dacă ne raportăm doar la Dakota de Sud, numărul cazurilor a crescut în această vară de la aproximativ 100 de cazuri noi pe zi la începutul lunii august la 300 la sfârșitul acesteia, potrivit Covid Tracking Project, dar numărul de decese a rămas foarte scăzut (în medie un deces pe zi). Această analiză statistică poate fi doar o aproximare, deoarece nimeni nu a urmărit și testat fiecare motociclist în mod individual. De asemenea, nu a fost publicat de o revistă științifică astfel încât niciun om de știință independent nu a evaluat metodologia.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook