SUA aprobă depozitarea vaccinului Pfizer/BioNTech la temperaturi mai ridicate. Diferență de aproximativ 55 de grade față de indicațiile inițiale

SUA aprobă depozitarea vaccinului Pfizer/BioNTech la temperaturi mai ridicate. Diferență de aproximativ 55 de grade față de indicațiile inițiale

Agenția SUA pentru Medicamente (FDA) a autorizat joi stocarea vaccinului Covid-19 produs de Pfizer/BioNTech la temperaturi de congelare, mai ridicate decât cele impuse până acum, ceea ce va facilita distribuția serului. FDA „permite dozelor congelate nediluate ale vaccinului Covid-19 Pfizer/BioNTech să fie transportate și depozitate la temperaturi convenționale, utilizate în mod obișnuit pentru păstrarea produselor farmaceutice, pentru o perioadă de până la două săptămâni. Este o alternativă la depozitarea dozelor nediluate la temperaturi foarte scăzute”, între -80ºC și -60ºC, a precizat agenția.

Pfizer și BioNTech au furnizat date care demonstrează „stabilitatea vaccinului” atunci când e depozitat între -25 și -15 grade Celsius, temperatura congelatoarelor medicale obișnuite. Conform cererii celor două companii, este posibilă și păstrarea produsului într-un frigider normal (între +2 și +8 grade) timp de cinci zile.

„Condiții mai flexibile” de transport

Autorizația FDA „permite transportarea și depozitarea dozelor în condiții mai flexibile”, a declarat Peter Marks, directorul Centrului de Cercetare și Control Biologic al Agenției. „Noile reguli vor facilita livrarea vaccinurilor în mai multe locuri”, a adăugat el. Un alt vaccin bazat pe tehnologia ARN mesager – vaccinul Moderna – poate fi depozitat timp de șase luni la -20 de grade și poate rămâne stabil în frigiderul convențional timp de 30 de zile.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook