Statele Unite vor să vaccineze 1 milion de americani pe zi

Statele Unite vor să vaccineze 1 milion de americani pe zi

Campania de vaccinare împotriva Covid-19 ia amploare în Statele Unite și ar putea ajunge la un milion de injectări pe zi, asigură oficialii, răspunzând criticilor privind întârzierea inițială, într-o țară care tocmai a trecut de 350.000 de decese.

„Au existat unele neplăceri”, a declarat pentru ABC imunologul american Anthony Fauci, care consiliază guvernul în gestionarea crizei sănătății. Medicul șef al Statelor Unite, Jerome Adams, subliniază că vaccinările au început într-un context dificil: în plină explozie a numărului de cazuri și în perioada sărbătorilor, punând la încercare echipele medicale.

Deja sunt 500.000 de vaccinați pe zi

Guvernul lui Donald Trump a promis că 20 de milioane de persoane vor fi vaccinate înainte de sfârșitul lui 2020. În prezent, puțin peste 4,2 milioane de persoane au primit prima doză din unul dintre cele două vaccinuri autorizate în țară (Pfizer și Moderna), conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

„Vestea bună este că vedem creșterea rapidă (a tempo-ului) datorită partenerilor noștri din State”, a liniștit Jerome Adams. „În ultimele 72 de ore s-au făcut 1,5 milioane de injectări (…), ceea ce înseamnă 500.000 pe zi”. „Este mult mai mult decât la început”, a spus Anthony Fauci. „Putem ajunge la un milion pe zi”, a adăugat el, încrezător. „Am avut programe masive de imunizare în istoria noastră. Nu există niciun motiv să nu o putem face astăzi. (…) O putem face”.

Trump minimizează din nou cifrele

Potrivit președintelui, dacă după persoanele prioritare (bătrâni, îngrijitori medicali, etc.), populația generală poate începe să fie vaccinată „la sfârșitul lunii martie sau începutul lunii aprilie”, cu o rată de cel puțin un milion de persoane pe zi, atunci imunitatea colectivă ar putea fi atinsă „până la sfârșitul verii”. Un obiectiv așteptat cu disperare în țara cea mai afectată de pandemie. Donald Trump s-a apărat duminică: „Vaccinurile sunt distribuite statelor mai repede decât pot ei să le administreze!” a scris pe Twitter.

Dar el a mai susținut și că numărul de cazuri – care a înregistrat un nou record sâmbătă, cu aproape 280.000 de infectări noi în 24 de ore – și numărul deceselor au fost „exagerate” de CDC, din cauza unei „metode de atribuire ridicole”. „Morții sunt reali”, a răspuns Anthony Fauci, întrebat despre subiect duminică. „Nu am motive să mă îndoiesc de aceste cifre”, a spus Jerome Adams.

Sursa: Sud Ouest

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook