Șeful OMS solicită guvernelor să dialogheze cu protestatarii anti-mască. „Să ascultăm ce spun oamenii”

Șeful OMS solicită guvernelor să dialogheze cu protestatarii anti-mască. „Să ascultăm ce spun oamenii”

„Ar trebui să ascultăm ce întreabă oamenii, ce spun oamenii. Ar trebui să ne angajăm într-un dialog onest”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus presei la întrebarea despre protestele anti-mască care au avut loc în Germania și în alte state europene săptămâna trecută. „Dar, în același timp, aș dori să le spun celor care au protestat săptămâna trecută că virusul este real. Este periculos. Acesta circulă rapid și ucide, trebuie să facem totul pentru a ne proteja pe noi înșine și pe ceilalți”, a adăugat el, în timpul unei conferințe de presă de la sediul OMS din Geneva.

Perspectiva unui al doilea val

Pe măsură ce perspectiva unui al doilea val pandemic alimentează frica unei izolări ulterioare în Europa și în alte zone, furia crește în rândul susținătorilor relaxării măsurilor restrictive.

În Germania, încercarea de a ataca parlamentul național în timpul unei demonstrații anti-mască din acest weekend a marcat un nou pas în radicalizarea mișcării. Michael Ryan, directorul urgențelor de sănătate din cadrul OMS, a reamintit că epidemiile și situațiile de urgență au creat întotdeauna „emoții puternice”, ceea ce face foarte dificilă acceptarea măsurilor de către populație. „Este cu adevărat important ca guvernele să nu reacționeze exagerat la protestele oamenilor împotriva măsurilor”, a spus el.

Șeful OMS a trimis un mesaj clar celor care cred că nu este atât de grav dacă virusul ucide în principal persoanele în vârstă: „Fiecare viață, indiferent dacă este vorba de un tânăr sau un bătrân, este prețioasă. Și trebuie să facem totul pentru a o salva”. „A accepta că cineva moare din cauza vârstei înseamnă faliment moral”, a spus el în repetate rânduri. El a cerut, de asemenea, persoanelor care protestează împotriva restricțiilor să respecte măsurile de igienă și distanțare fizică. „Chiar și în timpul demonstrațiilor și oriunde există mulțimi (…), trebuie să păstrăm distanța, trebuie să purtăm măști”.

Mai general, el a cerut guvernelor să „facă totul pentru a preveni” apariția evenimentelor care riscă să amplifice epidemia, astfel încât „alte sectoare economice să se poată deschide, iar economia să crească”.

Sursa: RTBF

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook